Председник Буш путује у Јапан на самит лидера осам водећих индустријских земаља

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. јул 2008.
Вашингтон/ САД Амерички председник Џорџ Буш данас путује у Јапан на самит лидера осам водећих индустријских земаља, познатијих као Група 8. Председник Буш је раније ове недеље рекао да ће се на тродневном скупу разматрати кључна светска питања, међу којима залихе енергије и несташица хране.

Самит почиње у понедељак. Амерички председник рекао је да ће апеловати на остале чланице Г-8: Јапан, Русију, Велику Британију, Француску, Немачку, Канаду и Италију, да остану при својим ранијим обећањима да ће пружити здравствену помоћ земљама у Африци. Јапанци врше притисак да питање климатских промена буде на врху листе, док борци за заштиту животне средине апелују на међунардону заједницу да уведе ограничења емисије гасова, који изазивају ефекат стаклене баште. Председник Буш подржава та настојања, али каже да никакав климатски споразум на глобалном нивоу не може бити постигнут, уколико земље у развоју, попут Индије и Кине не буду укључене у њега.

На хиљаде људи окупило се на демонстрацијама у граду Сапороу на северу Јапана захтевајући од лидера Групе 8 да учине нешто у вези са бројним светским проблемима, укључујући и растуће цене хране. Учесници протеста, међу којима су страни активисти, пољопривредници и невладине организације такође су оптужиле Г-8 за рат, дискриминацију, сиромаштво и климатске промене. Дуж маршруте демонстраната биле су размештене на хиљаде полицијаца, на кратко је чак дошло и до сукоба полиције и масе, а најмање четворо људи је ухапшено, тврде локалне власти. Сапоро је иначе, главни град острва Хокаидо, а лидери Г-8 састаће се у оближњем луксузном летовалишту од понедељка до среде.


Извор[уреди]