Председник Џорџ Буш поручио Путину и Медведеву да је насиље у Грузији неприхватљиво

Извор: Викиновости


11. август 2008.

Џорџ В. Буш

Вашингтон/ САД Бела кућа повећава притисак на Русију да престане да шири сукоб у отцепљеној грузијској Јужној Осетији. Новинарка Гласа Америке Пола Вулфсон извештава из Пекинга, где је председник Буш говорио о кризи током посете Летњој олимпијади.

Председник Буш је изјавио да је Русија отишла предалеко и да мора да пристане да уз помоћ посредника разреши своја размимоилажења са суседном Грузијом. У интервју који је у Пекингу дао америчкој телевизијској мрежи НБЦ, председник је рекао да је био чврст током разговора прошлог петка са руским премијером Владимиром Путионом.

«Рекао сам да је ово насиље неприхватљиво. Не само да сам то рекао Владимиру Путину, него сам рекао и председнику земље, Дмитрију Медведеву.»

Разговор са премијером Путином се одиграо само неколико сати пошто је Грузија упутила своје трупе у Јужну Осетију и Русија одговорила силом. Грузија је отада повукла своје војне јединице и затражила преговоре. Међутим, Москва још не одговара и наставља да бомбардује подручја изван отцепљене грузијске покрајине. Председник Буш је изјавио за НБЦ да нешто мора да се уради да би се прекинуло крвопролиће. Такође је јасно указао да је премијеру Путину и председнику Медведеву рекао да следећи корак зависи од Москве.

«Пренео сам им своју дубоку забринутост због несразмерног одговора Русије и рекао да ми енергично осуђујемо бомбардовање изван Јужне Осетије.»

У међувремену, Бела куће још оштрије описује разговор потпредседника Ричарда Ченија и грузијског председника Михаила Сакашвилија. Ченијева портпаролка је изјавила да је потпредседник нагласио солидарност Сједињених Држава са Грузијом – можда најближим савезником међу бившим совјетским републикама. Она је изјавила да је потпредседник рекао председниуку Сакашвилију да руска агресија не може да прође без одговора. Такође је изјавила да је Чени поновио упозорење које су већ дали неки чланови администрације – да Русија ризикује да озбиљно наруши своје односе са Сједињеним Државама.


Извор[уреди]