Пређи на садржај

Предизборна тишина почиње у поноћ

Извор: Викиновости2. мај 2012.
Србија -  (Beta) - Странке и коалиције имају за кампању још један дан, јер ће у четвртак у поноћ почети изборна тишина која ће трајати до затварања бирачких места у недељу, 6. маја, у 20 сати.

Избори у Србији
Слика: S. Solberg J..

Током изборне тишине забрањена је изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата.

На сам дан гласања, у недељу, од седам до 20 сати дозвољено је објављивање извештаја о томе где су кандидати гласали, али не и њихових изјава.

Током изборне тишине дозвољено је и емитовање информација о излазности грађана и спотова надлежних републичких органа и невладиних организација у којима се грађани упућују у које време и на који начин могу да гласају.

Док је на снази предизборна тишина, на бирачком месту и на 50 метара од њега забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Ако та одредба не буде поштована, бирачки одбор се, по закону, распушта, а гласање понавља. У Србији се 6. маја одржавају председнички, парламентарни, покрајински и локални избори.

Извор[уреди]