Предаја Ратка Младића?

Извор: Викиновости


22. фебруар 2006.

Гдје се крије Ратко Младић?

Београд/ Србија

Синоћ, 21. фебруара 2006. све новинске агенције су пренијеле вијест о хапшењу Ратка Младића, бившег команданта ВРС и оптуженог за ратне злочине на Хашком трибуналу.

Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима саопштила је да та информација није тачна. "У питању је манипулација која наноси штету и не доприноси напорима Владе Србије да сарадња са Хашким трибуналом буде доведена до краја", нагласио је шеф владине канцеларије за сарадњу с медијима Срђан Ђурић. Он је прецизирао да тог дана није било никаквих посебних активности поводом Младића.

По дописнику њемачког ARD-студија из Беча, Детлефу Клајнерту - хапшење је само "питање времена", те да је скровиште Младића у "планинском дијелу на граници Србије и Босне Херцеговине опкољено јединицама специјалне полиције Србије и војске СЦГ", и да се "само још преговара о условима његове предаје". По Клајнерту, "Младић у замјену за предају, тражи око 5 милиона евра за своју породицу и помагаче".

Чињеницу да се са Младићем преговара умјесто да се "једноставно" ухапси, Клајнерт објашњава страхом владајуће гарнитуре политичара у Републици Српској, Србији и СЦГ од протеста народа у случају хапшења и изручивања. При добровољној предаји Младића се политички врх Србије, Републике Српске и СЦГ нада "мањем протесту у српској јавности".

Главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте, изјавила је данас да је генерал Ратко Младић, нажалост, још на слободи и да је у домету српских власти, а да су јучерашње гласине о хапшењу Младића апсолутно без икакве основе.

Извори[уреди]