Пређи на садржај

Преговори с Приштином не воде признавању Косова

Извор: Викиновости


21. новембар 2011.
Банатски Двор-  (Beta) - Председник Србије Борис Тадић изјавио је у понедељак да технички преговори са Приштином неће довести ни до експлицитног ни до имплицитног признања независности Косова.

„Наставићемо да водимо конструктивну политику али ни под којим условима нећемо признати независност Косова, ни експлицитно ни имплицитно“, рекао је Тадић новинарима приликом пуштања у рад складишта гаса у Банатском Двору.

Тадић је навео да се у Бриселу воде технички преговори који и те како могу да доведу у питање положај Србије кроз ризик од имплицитног признавања независности и истакао да се о томе води рачуна током разговора.

Тадић је рекао да Србија жели да решава проблеме грађана на Косову, а не да их гурне под тепих.

Председник Србије је навео да ће Србија наставити са иницијативама за решавање проблема Косова и Метохије јер је то потенцијални извор нестабилности за Србију, регион и Европу.

Тадић је поводом 16. годишњице Дејтонског споразума рекао да нико са стране не може да се меша у политички процес у Босни и Херцеговини и доношење одлука представника три народа.

Председник Србије је навео да је БиХ суочена са изазовима и да је то питање унутрашњих реформи и истакао да, према принципима Дејтонског споразума, само ентитети и представници сва три народа имају право да доносе политичке одлуке које могу да подразумевају и евентуалне политичке измене.

Извор[уреди]