Пређи на садржај

Прва привођења због бурки

Извор: ВикиновостиЖена у бурки

11. април 2011.
Париз/ Француска (Beta-AFP) - Француска полиција у понедељак је у Паризу привела две жене које су своја лица покриле никабом и више активиста због учешћа на непријављеном протесту, првог дана примене закона о забрани покривања лица исламском марамом.

Полицијски званичник задужен за одржавање јавног реда Алексис Марсан изјавио је да су две жене и активисти приведени због учешћа на скупу који није пријављен, а не због новог закона.

У Авињону је једна млада активисткиња у знак протеста због новог закона ушла у воз покривена никабом како би скренула пажњу на „кршење њених права“.

„Путујем јер сам позвана да учествујем у једној телевизијској емисији, а данас је истовремено 11. април када на снагу ступа закон о забрани ношења мараме“, рекла је 32-огодишња Кенза Дридер која волонтира у једној невладиној организацији.

„Тај закон крши моја европска права, а ја их само штитим : то значи слободу кретања и слободу вероисповести“, рекла је она окружена неколицином новинара на железничкој станици у Авињону где је намеравала да се укрца у воз за Париз.

Извор[уреди]