Пређи на садржај

По договору из Брисела за Косово граница за Србију прелаз

Извор: Викиновости


4. децембар 2011.
Брисел-  (Beta) - На основу споразума који су делегације Приштине и Београда постигле у Бриселу, прелази између Косова и Србије, за Приштину представљају границе а за Београд административне прелазе, наводи се у споразуму о интегрисаном управљању границом/административним прелазима.

„Једна страна прелазе (између Србије и Косова) прихвата као граничне а друга као административне“, наводи се у фусноти текста споразума ИБМ - енглеској верзији споразума, коју је у суботу увече приштинским медијима проследила Влада Косова.

Основ за споразум о интегрисаном управљању границом/административним прелазима је Лисабонски уговор и чињеница да су обе стране део агенде ЕУ за Западни Балкан, наводи се у уводу ИБМ споразума.

„Једино и искључиво у заједничким зонама прелаза ИБМ стране неће истицати симболе њихове заједничке јурисдикције“, додаје се у споразуму.

У документу се наводи да ће се од обе стране тражити да постепено усагласе своје законодавство са ЕУ и посебно да остварују концепт ИБМ-а.

У циљу што успешнијег и ефикаснијег процесирања, стране под руководством ЕУ ће остваривати концепт ИБМ-а, каже се у споразуму и додаје се да стране имају за циљ да постепено изграде заједничке и сигурне објекте у свим својим заједничким прелазима ИБМ-а.

„Ова сарадња ће пратити најбољу европску праксу које се и даље прогресивно развија од стране Европске комисије. Овај ће посао имати високи приоритет, пројекти ће се заједнички идентификовати и остварити у пракси најбрже могуће“.

Заједнички интегрисани објекти, једини и сигурни ће бити постављени „унутар заједничке зоне прелаза ИБМ-а“, који ће заједно бити назначени, на којима званичници сваке стране извршавају одређене контроле.

Аранжмани ће укључивати балансирано присуство у складу са потребама обеју страна у одговарајућим службама као што су Царина, Полиција, укључујући и питања као што су локација, природа пратећих објеката, радно време и друго.

„У складу и током периода остваривања мандата на прелазима Јариње/ Рудница, Табавије/Брњак, ово присуство ће укључивати и присуство службеника Еулекса. Еулекс ће бити такође присутан и на прелазима Дхеу и Бардх/Кончуљ, Мердаре/Мердар, Мутивода/Мутиводе и Депце/Мучибаба“.

У основи споразума ће бити јасне законске одговорности и задаци на основу законодавства на снази сваке стране.

„Заједничка трипартитна имплементирајућа група, предвођена ЕУ ће се формирати са циљем остваривања горе поменутог споразума што брже практично буде могуће. У том циљу ће се потписати технички протокол, ако буде потребно свака страна посебно са ЕУ имајући у виду различите ставове страна у вези са статусом. Импликације ових закључака ће се имати у виду у остваривању слободе кретања“, наводи се у тексту.

У споразуму се такође истиче да овај документ не укључује ни једно опште или посебно питање које се односи на приходе и фискална питања.

Извор[уреди]