Пољска шаље 1.000 војника у Авганистан

Извор: Викиновости


14. септембар 2006.

Застава Пољске

Вашингтон/ САД

Застава Авганистана

Пољски министар одбране Радослав Сикорски (Radosław Sikorski) изјавио је у Вашингтону, да ће Пољска почетком следеће године послати у Авганистан појачан механизован батаљон тј. око 1.000 војника. По речима министра одбране Пољаци ће бити смештени у релативно мирном, источном делу Авганистана. Радослав Сикорски предвиђа да ће пољски војници остати у Авганистану око годину дана, а да ће цела операција коштати до 300.000.000 злота. Тренутно се у Авганистану на служби, налази око 100 Пољака.

Генерални сектор НАТО-а Jaap de Hoop Scheffer је са задовољством примио одлуку пољске о повећању свог контигента у Авганистану. Истовремено је изразио наду да Пољаци неће бити послати ни у једну конкретну провинцију државе, већ да ће представљати резерву, која ће се слати тамо где буде потребна.

Официрима који воде војне снаге у Авганистану је потребно још око 2.500 додатних војника. Такође су потребни додатни авиони и хеликоптери. Тренутно се у Авганистану налази око 18.000 Американаца и око 18.500 војника НАТО-а (од чега су скоро 1/3 Британци).

Одлуку о слању додатних трупа у Авганистан, је критиковао део јавности, као и бивши министар одбране Републике Пољске, који је изјавио: "Авганистан није наш стратегијски приоритет, а слање великог броја војника нам онемогућава слободу еластичног реаговања на непредвидиве потребе".

Извори[уреди]