Појава птичјег грипа у Вијетнаму и Египту

Извор: ВикиновостиХаној/ Каиро (Бета, Танјуг) Птичји грип однео је још два људска живота - по један у Вијетнаму и Египту, саопштила су данас министарства здравља те две земље.

У провинцији Тан Хоа, Вијетнам, је почетком месеца умрла 23-годишња девојка. Анализе су потврдиле да је била заражена вирусом Х5Н1. Иако та провинција није била на листи вијетнамске владе као потенцијално жариште птичјег грипа, у њој је пронађен велики број мртвих птица.

Почетком недеље Светска здравствена организација је саопштила да је Вијетнам пријавио 110 случајева оболевања људи од птичјег грипа, од којих је 55 умрло.

У Египту је преминула жена од 33 године. Она је трећи смртни случај људи од птичјег грипа у току ове седмице. Укупно она је 26. жртва те болести у Египту. У министарству здравља је речено да се заразила од домаће живине. Код свих оболелих је пронађен вирус Х5Н1. Египат је највише страдао од птичјег грипа међу државама ван Азије.

Од краја 2003. године, 421 особа је оболела од птичјег грипа у 15 земаља, а од те болести је умрло 257 људи. Због птичје грипе је убијено више од 300 милиона живине у 61 земљи Азије, Блиског истока, Африке и Европе. Људи тешко оболевају од птичјег грипа једино ако су у директном контакту са зараженом живином.

Извор[уреди]