Почиње фото-конкурс Вики воли споменике 2023. у Србији

Извор: Викиновости

28. август 2023.
Београд/ Србија - "Почиње најмасовнијe фото-такмичење које поставља рекорде за Гиниса! " У Србији се од 1. до 30. септембра организује фото-такмичење Вики воли споменике (Wiki Loves Monuments). Глобални пројекат који за циљ има повећање видљивости заштићеног културног наслеђа. За најбоље фотографије, припремљене су вредне награде!

Вики воли споменике Србија

Вики воли споменике је међународни фото конкурс током ког се прикупљају фотографије споменика културног наслеђа (непокретних културних добара), а организује се од 2010. године. Прве године пројекат је реализован само у Холандији, а међународни карактер попримио је од 2011. године и од тада, такмичење се организује широм света у преко 55 земаља на свим континентима. Осим што истиче значај споменика културе и чува их од заборава, такмичење омогућава прикупљање слободног материјала који може да се користи у различите сврхе, као што је илустрација чланака на Википедији. Такмичење је до сада привукло преко 107.000 учесника који су током претходних година послали преко 2,9 милиона фотографија! Из Србије је пристигло преко 12.000 фотографија од 400 учесника, а по броју пристиглих фотографија, наша земља је прошле године ушла у Топ 17!

Такмичење је прилагођено и намењено свакоме! Током целог месеца септембра 2023. године, такмичари свих нивоа фотографских вештина, могу послати своје нове или старе фотографије заштићених културних добара Србије. Списак споменика културе са јединственим ИД бројем, као и поступак отварања корисничког налога и слање фотографије, дати су у корак-по-корак водичу на сајту пројекта www.wlm.rs где се налазе све релевантне информације о такмичењу.

За најбоље фотографије обезбеђене су вредне награде: 35.000, 23.000 и 17.000 динара за прва три места и наставак учешћа првих #10 фотографија на међународном нивоу. Додела награда биће на посебној изложби која ће се организовати почетком новембра 2023.

Узмите учешће у највећем фото-такмичењу и покажите свету најлепше слике Србије! Срећно! #wlm2023 #wlmserbia2023

Извор[уреди]