Почиње прикупљање потписа за укључење Википедије у УНЕСКО-ву светску баштину

Извор: Викиновости


24. мај 2011.
На дан 23. мај је отворен сајт за прикупљање потписа за предлог да се Википедија стави на списак УНЕСКО-ве Светске баштине. Идеју да се позове УНЕСКО да укључи Википедију у светску баштину покренуо је у марту ове године немачки огранак Задужбине Викимедије — Викимедија немачке (Wikimedia Deutschland). Аутори петиције тврде да Википедија испуњава први и најважнији критеријум УНЕСКО-а: „Објекат је ремек-дело људског креативног генија“.

Суоснивач Википедије Џими Вејлс рекао је у интервјуу за Њујорк тајмс да: „Основна идеја је да се призна да је Википедија - глобални културни феномен који је променио животе стотине хиљада људи“.

Вејлс је рекао да је ово део односа са јавношћу: „Ми настојимо да промовишемо идеју о Википедији као културном феномену. Исувише често људи мисле о нама само у смислу технологије, а ми говоримо о култури, високе технологије и обуке“.

До сада, УНЕСКО-ва светска баштина укључује само историјске споменике и споменике природе. Представник УНЕСКО-а Сузан Вилијамс изјавила је да ће додавање дигиталног објекта, као што је Википедија, бити без преседана.

На практичном нивоу, Википедија ће морати да учини више од пуког прикупљања потписа на петицију. У складу са прописима УНЕСКО-а, Википедија мора да нађе земљу која ће подржати њену кандидатуру. У датом интервјуу Вејлс је изразио наду да ће Немачка подржати захтев Википедије.

Као што пише на страници петиције:

Викицитати „Све је почело са једноставном идејом: „Шта ако би свако имао слободан приступ прикупљању свог људског знања“. Током протеклих 10 година, ова наизглед утопијска идеја је довела до не мање од највеће икада изграђене колекције људског знања: независне, лако приступачне и непрофитне. Овај успех је направио Википедију пиониром културних промена, јер Википедија је пренела традицију размене знања у новој дигиталној ери, стварајући јединствено место за размену знања у историји цивилизације. Због тога, као културно достигнуће без граница, Википедија заслужује признање и заштиту као први дигитални медиј светске културне баштине од стране УНЕСКО-а. Ако делите ово мишљење, позивамо вас да потпишете петицију.“
({{{2}}})

Тренутно је петицију потписало 3.961 људи и сваким моментом се број повећава. Ако подржавате укључивање Википедије на списак Светске културне баштине, можете да им се придружите.

Википедија је основана 2001. године. Од тада, хиљаде учесника је створило више од 18 милиона чланака на 279 језика. Интернет сајт Википедија је пети најпосећенији сајт на свету - посети га 400 милиона људи месечно.

Веза[уреди]