Пређи на садржај

Почео фото-конкурс Вики воли споменике 2023. у Србији

Извор: Викиновости

1. септембар 2023.
Београд/ Србија - Почело највеће светско фото-такмичење! Од данас па до краја септембра, фотографи и ентузијасти свих нивоа фотографских вештина имаће прилику да учествују у пројекту Вики воли споменике (Wiki Loves Monuments). Реч је о највећем фото-такмичењу који за циљ има повећавање видљивости заштићеног културног наслеђа. Најлепше фотографије освојиће вредне награде, и наставиће своје учешће на међународном нивоу.

Вики воли споменике је први пут организован 2010. године у Холандији, а већ наредне године попримио је свој међународни карактер. Пројекат је до сада поставио неколико рекорда за Гиниса! Укупно је послато преко 2,9 милиона фотографија из 75 држава-учесница. Преко 100.000 учесника фотографисало је више од 1,6 милиона споменика. Пројекат се у Србији организује шести пут. До сада је из Србије послато преко 12.000 фотографија од стране 400 учесника, а прошле године, Србија је рангирана у Топ 17!

Непокретна културна добра представљају драгоцени део наслеђа сваке земље, носиоци су прича и идентитета који су се кроз векове обликовали. Она су чувари традиција, уметности и духовности, као и мостови који повезују прошлост, садашњост и будућност. Кроз очување и промоцију ових добара, Србија не само да чува своју прошлост, већ и гради мостове ка будућности, омогућавајући генерацијама да се повежу са својим наслеђем и разумеју своје место у свету.

Учествовање на конкурсу је крајње једноставно. Једно од најбитнијих правила јесте да шаљете искључиво сопствена ауторска дела, без обзира када су она настала. Важно је само да фотографија није раније објављивана и да је пошаљете била када у току септембра уз пропратни ИД број споменика са списка. Упутства за учешће и слање фотографија приказане су на сајту wlm.rs.

Срећно! #wlm2023 #wlmserbia2023

Извор[уреди]