Пређи на садржај

Почео попис пољопривреде

Извор: Викиновости1. октобар 2012.
Србија -  (Beta) - Попис пољопривреде Србије, први након 1960. године, почео је у понедељак, а требало би да до 15. децембра обухвати више од 760.000 пољопривредних домаћинстава, изјавио је директор Републичког завода за статистику (РЗС) Драган Вукмировић.

„Пописом ће бити обухваћена сва породична пољопривредна газдинства, привредна друштва, земљорадничке задруге, пољопривредна предузећа и предузетници који се баве аграром“, казао је Вукмировић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је казао да ће попис укупно коштати око 16 милиона евра, од чега 60 одсто, односно девет милиона, даје Европска унија (ЕУ).

„Попис ће се спроводити у складу са Светским пописом пољопривреде Уједињених нација и методологијом Евростата“, рекао је Вукмировић и додао да ће се прелиминарни резултати знати 30 дана након завршетка пописа, док ће коначни резултати бити познати до краја 2014. године.

Попис пољопроведе ће, како је додао, спроводити око 6.100 пописивача, око 290 републичких и 930 општинских инструктора, који ће носити акредитације и обележја РЗС-а и ЕУ.

Директор РЗС-а је нагласио да је „тајност података загарантована“ због чега је позвао све оне који учествују у попису да „искрено одговарају на питања“, јер ће се подаци користити искључиво у статистичке сврхе.

Извор[уреди]