Почело суђење Андерсу Брејвику

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. април 2012.
Осло-  (Beta-AP) - Суђење Андерсу Берингу Брејвику, оптуженом за убиство 77 људи у Норвешкој, почело је у понедељак у окружном суду у Ослу.

На почетку суђења, након десничарског салутирања у препуној судници, Брејвик се руковао са тужиоцима и судским службеницима.

Брејвик је признао да је 22. јула активирао бомбу недалеко од зграде владе у Ослу, а затим на острву Утоја пуцао на активисте подмлатка норвешких либерала. У нападима је погинуло 77 углавном млађих особа.

Напади су, рекао је Брејвик, били неопходни како би заштитио Норвешку од муслимана.

Прошле седмице су објављени званични резултати другог психијатријског вештачења, којим је утврђено да Бејвик не болује од психозе и стога може кривично да одговара.

Ново вештачење супротно је резултатима прве званичне експертизе, у којој су прошле године стручњаци оценили да Брејвик болује од „параноичне схизофреније“. То значи да би Брејвик, уколико буде осуђен, био послат на лечење у психијатријској установи, уместо у затвор.

Крајњу одлуку о томе донеће суд у Ослу у пресуди која се очекује у јулу, када ће коначно бити решено питање да ли Брејвик може кривично да одговара за убиства.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg