Пређи на садржај

Почело ново суђење Јулији Тимошенко

Извор: Викиновости


19. април 2012.
Харков-  (Beta-AFP) - Пред судом у Харкову у четвртак је почело ново суђење бившој премијерки Украјине Јулији Тимошенко за злоупотребу јавних фондова и финансијске малверзације, али оптужена која већ издржава казну затвора од седам година, због болести не присуствује почетку суђења.

„Почиње прелиминарно саслушање“, најавио је судија Костијантин Садовски пред више од стотинак присутних међу којима је и француски амбасадор задужен за људска права Франсоа Зимере, као и десетак опозиционих активиста и бројни новинари.

Тимошенкову нова оптужница терети за злоупотребу јавних фондова током 1997. и 1998. године у време када је била директор компаније Уједињени енергетски системи Украјине, као и за утају пореза, због чега јој прети и до 12 година затвора.

Тужилаштво тражи и исплаћивање одштете држави од 1,8 милиона евра.

Према речима адвоката Тимошенкове, она пати од јаких болова у леђима због којих тешко хода и стоји. У писму које је послала судијама, Тимошенко је затражила да се суђење због њеног здравственог стања одвија без њеног присуства.

Јулија Тимошенко (51) служи казну од седам година затвора због злоупотребе службеног положаја приликом склапања уговора са руским гасним гигантом Гаспромом 2009. године.

Извор[уреди]