Потписана три меморандума

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

12. март 2010.
Крагујевац/ Србија У оквиру Међународне конференције Енергетика и одрживи развој данас су у Медија центру Шумадија сајма потписана три меморандума о разумевању за реализацију енергетских и инфраструктурних пројеката, значајних за даљи развој и инвестиције у граду и региону. Меморандуме су потписали градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, директор Србијагаса Душан Бајатовић, директор Електропривреде Србије Драгомир Марковић и представници Универзитета у Крагујевцу и компаније Ватпи.

Први меморандум, који су потписали граоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, генерални директор ЈП Србија гаса Душан Бајатовић и представник града Краљева Сретен Јовановић, односи се на изградњу магистралног гасовода Крагујевац - Краљево. Други Меморандум, на који су потписе ставили градоначелник Верољуб Стевановић и генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић односи се на изградњу енергане за сагоревање комуналног отпада и реконструкцију и доградњу трафо станице у индустријској зони Корман поље. Трећи, који су потписали ректор Универзитета у Крагујевцу проф.др Слободан Арсенијевић, директор комапније Ватпик Стефан Ресл и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић обухвата реализацију пројеката енергетске ефикасности у Крагујевцу.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановановић рекао је, приликом потписивања меморандума, да је реч о изузетно важним пројектима и да се, у највећем делу, односе на реализацију уговора потписаног са италијанском компанијом Фијат. Он је додао и да сви пројекти треба да буду завршени до средине следеће године, али није прецизирао укупну вредност пројеката за које су потписани меморандуми. Директор Србијагаса Душан Бајатовић, који је потписао меморандум за гасовод Крагујевац-Краљево, рекао је да је реч о проширењу капацитета гасовода који, пре свега, треба да омогући већи доток гаса за потребе фабрике Фијат аутомобили Србија. Он је навео да је, према првобитним проценама, реч о пројекту вредном око осам милиона евра и додао да треба урадити нову процену која ће дефинисати стварну вредност пројекта и рокове изградње. Директор ЕПС-а Драгомир Марковић истакао је да се други меморандум односи на изградњу трафостанице капацитета 110/135 и додао да је то рутински посао за ЕПС.

Иначе, у оквиру другог дана Међународне конференције Енергетика и одрживи развој одржано је неколико округлих столова на којима су о темама из ове области говорили истакнути међународни и домаћи стручњаци из ове области.

Извор[уреди]