Постигнут коначан договор о прелазима

Из Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести из Европске уније
Позиција Европске уније

Мапа показује позицију Европске уније на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Европске уније посетите простор намењен овом вестима
Викивести:Европска унија

3. децембар 2011.
Брисел-  (Beta) - Шеф српског преговарачког тима Борислав Стефановић изјавио је у суботу да је постигнут коначан договор у дијалогу с Приштином о административним прелазима на Косову уз поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности УН и Устава Србије.

Споразум о заједничком управљању административним прелазима је постигнут јер су од Европске уније добијене гаранције за слободно кретање српских грађана са Косова и Метохије у Србију и из Србије са аутомобилским таблицама и документима Србије, рекао је Стефановић новинарима у Бриселу.

„Кад надлежни органи усвоје овај договор, он ће тада и бити примењен“, додао је он. Стефановић је нагласио да је споразумом „онемогућено прејудицирање статуса Косова“. Прелази Јариње и Брњак ће, додао је, имати посебан статус и бити под надлежношћу Еулекса.

„Сви прелази ће бити јединствени, дакле неће бити два прелазна пункта и неће бити обележја самопроглашене приштинске власти на њима“, објаснио је Стефановић, истакавши да ће на прелазима бити српска полиција и службеници министарства финансија Србије.

Са приштинске стране ће, по објашњењу Стефановића, бити само „царински сведоци“ који ће посматрати деловање Еулекса на Брњаку и Јарињу и такође на осталим пунктовима.

Еулекс ће имати потпуно извршна овлашћења на Јарињу и Брњаку, сагласно акционом плану који је за ту европску мисију 2008. усвојио Савет министара ЕУ.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики