Пређи на садржај

Постигнут коначан договор о прелазима

Извор: Викиновости


3. децембар 2011.
Брисел-  (Beta) - Шеф српског преговарачког тима Борислав Стефановић изјавио је у суботу да је постигнут коначан договор у дијалогу с Приштином о административним прелазима на Косову уз поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности УН и Устава Србије.

Споразум о заједничком управљању административним прелазима је постигнут јер су од Европске уније добијене гаранције за слободно кретање српских грађана са Косова и Метохије у Србију и из Србије са аутомобилским таблицама и документима Србије, рекао је Стефановић новинарима у Бриселу.

„Кад надлежни органи усвоје овај договор, он ће тада и бити примењен“, додао је он. Стефановић је нагласио да је споразумом „онемогућено прејудицирање статуса Косова“. Прелази Јариње и Брњак ће, додао је, имати посебан статус и бити под надлежношћу Еулекса.

„Сви прелази ће бити јединствени, дакле неће бити два прелазна пункта и неће бити обележја самопроглашене приштинске власти на њима“, објаснио је Стефановић, истакавши да ће на прелазима бити српска полиција и службеници министарства финансија Србије.

Са приштинске стране ће, по објашњењу Стефановића, бити само „царински сведоци“ који ће посматрати деловање Еулекса на Брњаку и Јарињу и такође на осталим пунктовима.

Еулекс ће имати потпуно извршна овлашћења на Јарињу и Брњаку, сагласно акционом плану који је за ту европску мисију 2008. усвојио Савет министара ЕУ.

Извор[уреди]