Пређи на садржај

После Гадафија, САД имају још непријатеља

Извор: Викиновости


22. октобар 2011.
Вашингтон-  (Beta-AFP) - После свргавања са власти и убиства Моамера Гадафија, у свету и даље има утицајних шефова држава који оштро критикују САД, пре свега у Венецуели, Северној Кореји и Ирану.

Лидери тих земаља оптужују САД за злоупотребу статуса једине преостале суперсиле у свету и де факто лидера Запада, и критикују ту земљу да би учврстили свој ауторитет код куће и повећали престиж у иностранству.

Те теме привлаче велику пажњу у свету и вероватно ће тако и остати. Међу режимима и лидерима који ће вероватно остати трн у оку САД је Кастров режим на Куби.

Венецуелански председник Уго Чавез, популарни левичарски активиста и бивши војни официр изабран 1998, увео је радикалне промене у социјалну и економску политику, укључујући повећање државне контроле над нафтном индустријом. Чавес оптужује Вашингтон за планирање инвазије Венецуеле и залаже се за заустављање ширења утицаја САД.

Ким Џонг Ил из Северне Кореје, земље стаљинистичке власти са војском од милион људи, трн је у оку САД од Корејског рата. Последњих година, САД покушавају да нуђењем економске помоћи и дипломатских услуга убеде Кима да одустане од свог малог програма нуклеарног наоружања.

Клерикална власт Ирана не толерише непослушност и показује дубоко и стално непријатељство према Вашингтону од збацивања са власти режима које су САД подржавале 1979.

Извор[уреди]