Посланици усвојили извештај Владе Србије о преговорима у Бриселу

Извор: Викиновости

27. април 2013.
Београд/ Србија (Beta) - Посланици Скупштине Србије усвојили су у петак увече, након целодневне расправе, извештај Владе Србије о преговорима у Бриселу између Београда и Приштине.

За је гласало 173 посланика, против је било 24 а један је био уздржан. Пет посланика није гласало. Пре тога посланици су одбацили предлог Слободана Самарџића из Демократске странке Србије да се парламент о том извештају изјасни прозивком посланика.

На крају скупштинске расправе о владином извештају о дијалогу са Приштином, премијер Србије Ивица Дачић рекао је да неће дозволити да Срби на Косову и Метохији доживе судбину Срба из бивше Републике Српске Крајине. Дачић је рекао да са Приштином предстоје разговори о приватној и јавној имовини, статусу Српске православне цркве и телекомуникацијама.

Дачић је рекао и да није реч само о једном споразуму већ о одређивању правца којим се Србија креће и да тврдње како ће Срби напустити Косово због бриселског споразума нису тачне, јер Срби јужно од Ибра већ 14 година живе по косовским законима. „Територија без народа је велики проблем, зато морамо да сачувамо народ“, рекао је Дачић и додао да ће Заједница српских општина на Косову и Метохији имати десет општина, од чега четири на северу Косова.

Дачић је упитао да ли неко од посланика стварно мисли да је Србија 1999. године победила НАТО и подсетио посланике да је Србија повукла своју војску и полицију са Косова после Кумановског споразума. „Не желимо и нећемо никад прихватити независно Косово, али не можемо имати само одбијајуће одговоре на сваки предлог ако желимо да одлучујемо о нечему“, нагласио је премијер.

Дачић је рекао да не жели да се Србима са Косова и Метохије догоди оно што се десило Србима у Републици Српској Крајини, који су одбили споразум З-4, а потом је уследила акција хрватске војске „Олуја“ и Срби су протерани. „Ја мислим и да је опстанак Републике Српске много важнији национални и државни интерес него опстанак Косова и Метохије у оквиру Србије зато што тамо (у Републици Српској) живи више од милион Срба“, рекао је Дачић.

Извор[уреди]