Пређи на садржај

Помоћ:Како архивирати писма уредништву

Извор: Викиновости

Када Писма уредништву — као и стране чланака — нарасту преко 32 KB, неки корисници не могу да их уређују због ограничења величине стране у прегледачима. Штавише, тако велики текстови постају замашни и тешки за праћење и терет су корисницима са спорим (dialup) везама.

Стога је на Викиновостима уобичајено с времена на време архивирати стара писма на странама које постану превелике. Следи објашњење најбољег поступка за архивирање, корак по корак (примедба: коришћење особине „премести“ у овом поступку се уопште не препоручује).

Приметите да је преобликовање стране за разговор алтернатива архивирању.

Редно архивирање[уреди]

Исецање и преношење (cutting and pasting) текста за архивирање на нову страну се сматра најбољом методом за архивирање Викиновости:Писма уредништву.

Када архивирате старе странице, уобичајено је оставити текуће дискусије на постојећој Страни Викиновости:Писма уредништву. Такође можете оставити и показиваче ка другостепеним заглављима на архивираним странама, чиме омогућујете читаоцима да виде које су теме већ биле расправљане.

Прављење прве стране архиве[уреди]

Размотримо случај када је први пут потребно архивирати страну Викиновости:Писма уредништву под називом Писмо бр. 1. Треба предузети следеће кораке:

1. Почните на Страни за разговор стране Писмо бр. 1

2. Кликните на дугме уреди.

3. На врху кутије за уређивање додајте следећи текст, који је већ обликован за лако исецање и преношење. Замените Писмо бр. 1 са правим насловом чланка; Викиновости:Писма уредништву са одговарајућим именским простором (тј. Викиновости:Писма уредништву:) и ДАТУМе са датумима које покрива страна архиве.

Због своје дужине, раније расправе на овој страни су архивиране.
Ако буде потребно даљње архивирање, погледајте [[Викиновости:Како архивирати страну Викиновости:Писма уредништву]].

'''Раније расправе:'''

*[[Викиновости:Писма уредништву:Писмо бр. 1./Архива01|Архива 1 (ДАТУМ до ДАТУМ)]]:
*[[Викиновости:Писма уредништву:Писмо бр. 99. /Архива02|Архива 2 (следећа архива)]]:
<!--Не заборавите да замените „Писмо бр. 1.“ стварним насловом чланка чију страну архивирате,
<!--и ДАТУМе са стварним датумима. Такође, проверите и [[Викиновости:Именски простор]]: на пример,
<!--Потом обришите ове три линије коментара. -->
----

4. Кликните на дугме Прикажи предпреглед.

5. Када на екрану добијете предпреглед, у кутијици за уређивање означите текст који хоћете да архивирате. Исеците означени текст користећи ctrl-X (латинично слово Икс) или команду Исеци (Cut) са линије менија у вашем браузеру.

6. Да би избегли губитак исеченог садржаја, сачувајте исечени текст у датотеку отварањем одвојеног уређивача текста и коришћењем ctrl-V или команде Налепи (Paste) тог уређивача. Ово такође постаје корисно у кораку 13.

7. А у прозору браузера, сачувајте страну кликом на дугме Сними страну.

8. Кликните на црвено обојену повезницу „Писмо бр. 1“ која се сада налази на врху стране за разговор. То ће отворити нову страну Викиновости:Писма уредништву/Писмо бр. 1, са празном кутијицом за уређивање. (Не заборавите, уместо Викиновости:Писма уредништву, треба да видите Викиновости:Писма уредништву:Стварно_Број_Писма_Који_Архивирате. Ако то није тако, сетите се да треба да пратите упутства из корака 3.)

9. Користећи ctrl-V или команду Налепи са линије менија вашег браузера, пренесите текст који треба архивирати у кутијицу за уређивање на новој страни. (У случају да сте успели да после корака 5 замените садржај оставе (clipboard) вашег рачунара, одвојена текстуална датотека коју сте направили у кораку 6 ће вам добро доћи.)

10. Додајте следећи текст на почетак кутијице за уређивање, замењујући речи ДАТУМ датумима које покрива страна архиве и Писмо бр. 1 стварним бројем писма:

'''ОВУ СТРАНУ НЕМОЈТЕ ДА МЕЊАТЕ НИТИ ДА НА ЊОЈ ОСТАВЉАТЕ ОДГОВОРЕ. ОВА СТРАНА ЈЕ АРХИВА.'''

Ова страна архиве отприлике покрива датуме између ДАТУМ и ДАТУМ.

Одговоре остављајте на [[Разговор:Викиновости:Писма уредништву|основној страни за разговор]], уз, ако је то неопходно,
копирање одељака на које одговарате. (Погледајте [[Викиновости:Како архивирати страну за разговор]].)

Молим вас, нове архиве додајте на [[Викиновости:Писма уредништву/Архива02]]. Хвала. ~~~~
<!--Ако копирате ове линије, не заборавите да замените Писма бр. ??? стварним бројевима-->
<!--писма чију страну за разговор архивирате и да проверите [[Викиновости:Именски простор]].-->
<!-- Потом обришите ове линије коментара. -->

----

11. Кликните на дугме Сними страну.

Даљни кораци нису обавезни, и служе за додавање повезница ка поднасловнима архивиране стране на основној страни за разговор.

12. Кликните на повезницу ка „основној страни за разговор“ при врху стране. На основној страни за разговор, кликните на дугме Уреди.

13. Текстуална датотека коју сте снимили у кораку 6 се сада поново може искористити, овај пут за копирање поднаслова (==Као што је овај==) са стране коју сте управо архивирали. Ако узмемо да су поднаслови на управо архивираној страни „Писмо бр. 1“, „Писмо бр. 35“ и „Писмо бр 99“, повезнице треба додати на следећи начин:

*[[Писмо бр. 1/Архива01|Архива1 (ДАТУМ до ДАТУМ)]]:
<small>
: [[Писмо бр. 1/Архива01#Писмо бр. 35|Писмо бр. 35]], [[Разговор:Бла/Архива01#Писмо бр. 99|Писмо бр. 99]],
: [[Писмо бр. 1/Архива01#Писмо бр. 135|Писмо бр. 135]]
</small>

*[[Писмо бр. 135/Архива02|Архива 2 (следећа архива)]]:

14. Кликните на дугме Покажи предпреглед да се уверите да су повезнице испале како треба и исправите их, ако има потребе.

15. Кликните на дугме Сними страну.

Прављене даљих страна архиве[уреди]

Користите исто упутство као и горе, сем што

  • у кораку 3, замените текст следећа архива' датумима које покрива новостворена страна архиве;
  • такође у кораку 3, додајте још једну линију са новим бројем повезнице, за следећу страну архиве коју треба направити и
  • у кораку 10, увећајте број у повезници „следећа архива“ за један, да би показивала на следећу страну архиве која ће бити прављена.

Како време буде текло, добићете низ архивираних датотека под називом Архива 1, Архива 2, Архива 3 и тако даље, које ће све бити повезане са основне стране.

Ако скуп повезница са основне стране за разговор нарасте толико да постане незграпан, можда ћете морати да размотрите брисање повезница ка поднасловима на неким од старијих страна архиве.

Архиве по подтемама[уреди]

Као допуну или замену за серију редних архива, вреди понекад размотрити и архивирање по подтемама. Овај приступ је примеренији странама за разговор у главном (стране за разговор чланака) или Викиновости именском простору али се могу користити код архивирања личних страна за разговор, будући да на оним првим странама може бити пожељно брзо позивање на неку ранију расправу.

Добри примери редног архивирања се могу наћи на следећим странама en:Wikipedia talk:Deletion policy и en:Wikipedia talk:Naming conventions.

Некада су примерене подстране на датој страни за разговор. Некада је опет боље да се коментари преместе на одговарајућу страну за разговор. Тако би се, на пример, расправа о француској политици са Разговор:Главна страна могао преместити на страну за разговор вестима Отворени концерт Горана Бреговића у Торонту.

Уопште, ако имате две или више редних архива, можда је боља алтернатива организовање архива по темама.

Монолитна датотека дискусија[уреди]

За неке стране за разговор (нарочито оне које се баве политиком) које се не дају организовати по темама, следећа стратегија архивирања може више подеснија.

У овом методу, текст се просто брише са стране, не помера се у посебну датотеку. Да би се позвали на ранију расправу, само дајете повезницу ка ранијој верзији стране. Све расправе остају у монолитној датотеци стране. Уз једну ограду: на ранију верзију стране није могуће повезати вики повезницама. Морате да дате потпун УРЛ.

Да би направили повезницу ка ранијој верзији стране за разговор:

  • отворите Историју стране
  • Отворите ранију верзију стране која још увек садржи расправу.
  • Прекопирајте комплетан УРЛ из адресне линије вашег браузера.
  • Убаците то у најскорију верзију стране за разговор. Изгледаће отприлике овако:
http://sr.wikipedia.org/wiki/Разговор_о_Википедији:Како_архивирати_страну_за_разговор&oldid=1709131

Онда би је обликовали на следећи начин:

Такође погледајте и ову [http://sr.wikipedia.org/wiki/Разговор_о_Википедији:Како_архивирати_страну_за_разговор&oldid=1709131 ранију расправу].
Примедба: пошто УРЛ није вики повезница, морате користити једноструке угласте заграде ([ ]) уместо двоструких ([[ ]]) и празно место уместо вертикалне линије (|) за раздвајање УРЛ-а од ознаке.

Крајњи резултат изгледа отприлике овако:

Такође погледајте и ову ранију расправу.

Ова стратегија архивирања може бити нарочито корисна при сумирању расправе; дајете само сажет преглед разних стајалишта и повезницу ка комплетној расправи.

Закључци[уреди]

Посебне архивске датотеке имају предност да су индексиране и да се могу претраживати, док са монолитним приступом то није случај. Ово треба узети у обзир за стране где људи често постављају исту врсту питања и где је корисно да постоји могућност претраживања архива.

Да закључимо: на Википедији не постоје устаљена правила о архивирању расправа. Поједине изузетно активне стране, као што је Трг, су или временом већ развиле или ће тек развити сопствене стратегије архивирања.

  • ОВАЈ НАЧИН АРХИВИРАЊА СЕ МОЖЕ КОРИСТИТИ И ПРИ РЕДОВНОМ АРХИВИРАЊУ СТРАНИЦЕ ЗА РАЗГОВОР КОРИСНИКА, ШТО ЈЕ УОБИЧАЈЕНО НА ВИКИПЕДИЈИ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ ОДАКЛЕ ЈЕ КОНЦЕПЦИЈА ШАБЛОНА И ПРЕУЗЕТА.