Положај мањина у Србији и Румунији неупоредив

Извор: Викиновости


20. март 2012.
Букурешт/ Румунија (Бета) - Министар спољних послова Румуније Кристијан Дијаконеску изјавио је у уторак у Букурешту, после састанка с мађарским колегом Јаношом Мартоњијем, да је бесмислено поредити ситуацију мађарске мањине у Румунији и румунске мањине у Србији, пренела је агенција Медиафакс.

„Разлика је апсолутно евидентна јер се тренутно налазимо у фази охрабривања власти у Београду да дозволе самоидентификовање румунске мањине на територији Србији, а свако поређење је без смисла“, рекао је Дијаконеску на питање новинара и додао да су „ситуације веома различите“.

Дијаконеску је навео да је недавно у Бриселу Румунија подржавала успостављање механизма надзора испуњавања копенхагеншких политичких критеријума који се тичу мањина.

Шеф румунске дипломатије нагласио је да по питању националних мањина „сасвим нормално да кандидат за чланство у ЕУ, баш пре добијања статуса кандидата докаже да је испунио те критеријуме“.

„Став Румуније подржавају Европска комисија и европски партнери који су прихватили механизам надзора до октобра и директно учешће високог комесара ОЕБС-а за националне мањине и потписивање протокола са српском страном“, навео је румунски министар.

Извор[уреди]