Полиција оштро према опозицији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. март 2012.
Москва/ Русија (Beta) - Истражни органи пажљиво проучавају пароле које су се се у понедељак чуле на опозиционом протесту „За поштене изборе“ у центру Москве, после којег је приведено, а потом пуштено око 250 учесника.

„Управа Истражног комитета Русије за Москву проверава да ли се позиви на нереде и кршење закона косе са одредбом Кривичног закона о позивима на активно непотчињавање власти и кршење закона“, рекао је у уторак Инртерфаксу портпарол Комитета Владимир Маркин.

Он је навео да истражни органи проучавају видео записе са митинга на Пушкиновом тргу, саслушавају учеснике акције и сараднике полиције који су обезбеђивали ред и мир.

Један од организатора митинга „За поштене изборе“ организованог после председничких избора у недељу, лидер Левог фронта Сергеј Удаљцов, који је након последњих парламентарних избора био осуђен на 15 дана затвора због нереда, одбацио је наводе Истражног комитета.

„Био сам на митингу од почетка до краја. Никаквих позива на противзаконито деловање није било“, казао је Удаљцов.

Он је навео да након завршетка митинга део људи није хтео да оде, и додао да „трг и постоји да би се на њему стајало“.

„Да ли је то законито или не, питање је које се може разматрати на суду. Увек смо говорили и говоримо да су наши протести мирни“, додао је Удаљцов.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg