Политика, фудбал, Србија, Албанија, УЕФА...

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

25. октобар 2014.
Београд/ Србија (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је у петак да су инцидентом на фудбалској утакмици Србија-Албанија, као и одлуком коју је донела Европска фудалском унија (УЕФА) тим поводом, изгубиле обе стране.

„Ово је показатељ става који влада и који очигледно има утемељење, да у региону још постоје нерешени проблеми“, казао је Дачић новинарима на скупу поводом обележавања Дана УН у Београду.

Он је рекао да би, према његовом мишљењу, најбоље било да је одиграна нова утакмица.

Коментаришући најаве да би Косово могло да постане нова чланица Међународног олимпијског комитета, Дачић је рекао да ће његово министарство учинити све да до тога не дође, и да је то одлука о којој би требало да се разговара, а да не буде „свршен чин“.

Како је објаснио, две стране имају супротстављене ставове о томе да ли је за чланство у битнији број признања Косова као независне државе или да ли је оно чланица Уједињених нација.

Премијер Србије Александар Вучић оценио је у петак увече да је одлука дисциплинске комисије УЕФА показала да је албанска страна виновник инцидента на стадиону Партизана, у првом полувремену прекинуте утакмице између репрезентација Србије и Албаније.

„Жао ми је што су нашим фудбалерима одузета три бода, али из политичког угла је то поштено направљено јер се зна да је виновник албанска страна“, рекао је Вучић за Радио-телевизију Србије.

Вучић је рекао да је српска страна крива због тога „што није успела да прећути бруталну политичку провокацију“ и што су пропусти у организацији довели до тога да један број навијача утрчи у терен у покушају да се обрачуна са играчима Албаније.

Он је рекао да му је жао српског фудбалских репрезентативаца због тога што су изгубили три бода али је изразио наду да ће они наћи снаге да и поред тога изборе пласман на Европско првенство.

Одлуком Контролне и дисциплинске комисије Уефа утакмица Србије и Албаније у квалификацијама за Европско првенство 2016 године, прекинута 14. октобра у Београду, регистрована је службеним резултатом 3: 0 за Србију, а репрезентацији Србије ће бити одузета три бода у квалификационој Групи И.

Србија ће предстојеће две утакмице играти без публике, а Фудбалски савези Србије и Албаније кажњени су са по 100.000 евра.

Селектор фудбалске репрезентације Србије Дик Адвокат рекао је у петак да одлуке о казнама поводом утакмице са Албанијом сматра врло чудним.

„Искрено, донесене одлуке сматрам врло чудним. Епилог процеса одлучивања је за мене, као селектора Србије, једноставно невероватан - кажњена је само једна страна, а то је Србија“, рекао је Адвокат, а пренео сајт Фудбалског савеза Србије.

„Додатно отежавајућа околност је да ћемо наредне две утакмице играти без подршке наших навијача код куће ... Верујем у наш тим, учинићемо све да победама испунимо циљ и изборимо место на највишој европској сцени“, рекао је Адвокат. Он је додао да не разуме зашто је Албанија кажњена новчано са 100 хиљада евра. „ Не разумем зашто су кажњени новчано, у чему је смисао тога? Они нису хтели да наставе да играју утакмицу под било којим околностима, како те вечери са или без публике, тако и сутрадан ... На жалост, стичем утисак да неко не жели да Србија буде учесник Европског првенства“, рекао је Адвокат.

Поводом одлуке УЕФА огласио се и Фудбалски савез Србије (ФСС), који је у петак саопштио да је за утакмицу са Албанијом контрадикторна и најавио жалбу на одлуку Европске фудбалске уније.

„Утакмица је регистрована службеним резултатом 3:0 у корист Србије, а уследило је одузимање бодова само нашој репрезентацији. У истом тренутку доказана је кривица противничке стране, а нама су одузета три бода, која представљају 12,5 одсто укупног броја бодова које може да освоји један тим у нашој групи“, саопштио је ФСС.

ФСС ће комплетно објашњење донетих одлука добити у наредних пет дана, после чега ће у року од три дана уложити жалбу.

Наводи се да је ФСС очекивао да све одлуке УЕФА буду фер и једнако примењиве „на сваком такмичарском степенику“.

„Наиме, питање је шта би се догодило да је ова утакмица била у оквиру баража, да ли би се тада и коме одузимали бодови?“, Пише у саопштењу српског националног Савеза.

Такође се наводи да се стиче утисак да се на ФСС-у и српски фудбалу „константно пробају нови модуси“, а посебно са аспекта изрицања дисциплинско-казнених мера.

„До сада нисмо били сведоци да се у оквиру европских квалификација утакмица региструје службеним резултатом у корист једног тима, а затим се том тиму и одузму бодови“, додаје се у саопштењу.

Чланови Одбора за хитна питања ФСС затражили су хитно заседање Савета за спречавање насиља у спорту, како би разменом информација са државним органима и анализом случаја дошли до нових доказа о појави транспарента политичко-фашистичке конотације.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg