Позната кадровска решења у будућем кабинету премијера Цветковића

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. јул 2008.
Београд/ Србија Избор нове Владе у понедељак, сада су позната сва кадровска решења у будућем кабинету премијера Мирка Цветковића.

Председник Социјалистичке партије Ивица Дачић изјавио је да је и та странка утврдила кадровска решења за нову Владу у којој ће он бити вицепремијер и министар полиције, Милутин Мркоњић ће бити министар инфраструктуре, Жарко Обрадовић министар просвете, а Петар Шкундрић министар рударства и енергетике. Као основне циљеве дефинисане политике нове Владе Дачић је навео очување и одбрану Косова и пуноправно чланство Србије у Европској унији.

Председница Скупштине Славица Ђукић-Дејановић заказала је за понедељак седницу Парламента на чијем ће дневном реду бити избор Владе. Претходно је Парламент усвојио законе о влади и министарствима у којима је кључна новост да се уводи институт заменика председника владе са истим овлашћењима које има премијер и институт такозваног златног гласа премијера што би требало да отклони могућност блокаде рада владе која има паран број чланова.

Портпаролка Демократске странке Јелена Триван изјавила је да ће борба против корупције бити један од најважнијих задатака нове владе и да је о томе Демократска странка постигла базични договор са коалиционим партнерима. Са једном од коалиционих партнера - Српским покретом обнове - Демократска странка потписаће у понедељак коалициони споразум о сарадњи који садржи начелне принципе рада нове Владе. Потпредседник СПО Срђан Срећковић изјавио је да ће у првом плану тог споразума бити убрзање европских интеграција и развој демократских институција у Србији.


Извор[уреди]