Пређи на садржај

Поздрављен напредак у дијалогу Београда и Приштине

Извор: Викиновости


3. децембар 2011.
Београд-  (Beta) - Америчка амбасадорка у Србији Мери Ворлик рекла је у суботу да САД поздрављају напредак у дијалогу Београда и Приштине и очекују даље кораке у тим разговорима.

„Надамо се да ће у данима и недељама које долазе бити направљен додатни напредак у споразумима и спроводјењу тих договора и Србија може да настави да чини кораке ка чланству у ЕУ“, рекла је Мери Ворлик новинарима у Скупштини Србије где су додељене награде за корпоративну филантропију ВИРТУС.

Амбасадорка је навела да САД снажно подржавају интеграцију Србије у ЕУ.

„Поздрављамо вест о договору у дијалогу (Београда и Приштине). Охрабрујемо наставак напретка у дијалогу о многим питањима“, рекла је амбасадорка САД и додала да је неопходно наставити разговоре Београда и Приштине у интересу оба народа.

„Верујем да влада Србије има снажан интерес у решавању отворених питања са свим својим суседима у региону, као и да има добросуседске односе“, рекла је она.

„Желели бисмо да видимо и више мира на северу Косова, да се уклоне барикаде које блокирају приступ представницима међунаронде заједнице како би они могли да обавлају свој посао“, рекла је Ворлик.

Велика Британија поздравља напредак у дијалогу Београда и Приштине као важну чињеницу за доношење одлуке о кандидатури Србије за чланство у ЕУ о чему наредне недеље одлучује Европски савет, изјавио је у суботу у Београду британски амбасадор Мајкл Девенпорт.

„Моја влада снажно подржава дијалог и напредак који се може постићи у том дијалогу. Очекујемо да ће се дијалог наставити и то ће свакако бити важна чињеница за доношење одлуке о кандидатури Србије наредне недеље у Савету ЕУ“, рекао је Девенпорт.

У Скупштини Србије, где је присуствовао додели награде за корпоративну филантропију Виртус, Девенпорт је додао и да Британија подржава напредак Србије ка чланству у ЕУ као и проширење ЕУ на све земље Западног Балкана.

Извор[уреди]