Пожари на Тари, у Куршумлији и Новом Пазару

Извор: Викиновости31. август 2012.
Србија -  (Beta) - Јак ветар отежава гашење шумског пожара на Тари, пошто нису могућа дејства авиона, казао је у петак заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић.

Иљушин Иљ-76
Слика: Dmitriy Pichugin.

„Због јаког ветра није могуће надлетање авиона, па у гашењу пожара користимо само хеликоптере. Надамо се да ће се ветар ускоро смирити“, казао је Бабић агенцији Бета.

Он је додао да је ветар поново распламсао пожар на Кремнама и да све расположиве снаге раде на његовом гашењу. „У овом тренутку није могуће проценити колика је површина захваћена пожаром“, казао је Бабић.

Шеф одељења за газдовање шумама предузећа „Србијашуме“ Горан Милосављевић изјавио је да је пожар који је са косовске стране прешао на територију Куршумлије захватио појас у тој општини у ширини од око 10 километара.

Он је агенцији Бета рекао да је у току ноћи пожар локализован у куршумлијским селима: Орловац Преветица, Мердаре, Угљарски Крш и Купиново, а да се данас све расположиве ватрогасне јединице из Блаца и Куршумлије налазе у селу Крток.

У том селу, на самој административној линији раздвајања са Косовом, пожар је данас прешао са територије Косова у дужини од око три километра и захватио шуму и пашњаке. Он је казао да се пожар са друге стране административне границе не гаси.

На подручју Новог Пазара, Сјенице и Тутина повремено се јављају мањи пожари у којима гори ниско растиње, изјавио је начелник Одељења за ванредне ситуације новопазарске полиције Зоран Миловановић.

Миловановић је радију Сто плус рекао да су ватрогасне јединице успеле да угасе или задрже под контролом пожаре који су се појавили на различитим локацијама.

Извор[уреди]