Подаци о прислушкивању делују надувано

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


10. новембар 2012.
Београд/ Србија (Beta) - Професор права Богољуб Милосављевић изјавио је у суботу да подаци о броју листинга и прислушкиваних људи делују „надувано и предимензионирано“ и да афера о прислушкивању показује да је Србија у фази манипулативне демократије у којој власт користи све за прикупљање поена.

„Изгледају претерано подаци о броју људи за које су прикупљени листинзи или тражено прислушкивање. Тешко да је то могло да буде реализовано у том обиму и тешко да је могло бити толике потребе за тим. Ти подаци делују као превише надувани и предимензионирани“, рекао је Милосављевић агенцији Бета.

Потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је раније истог дана да је од 2006. године до 2012. године за потребе БИА и МУП-а извађено укупно 111.436 листинга, а да је од 2002. године до 2012. године примењено 77.235 „мера потпуне контроле“ телефонских и интернет комуникација.

Милосављевић, који је професор Правног факултета Универзитета Унион, рекао је да је афера о прислушкивању сигнал Влади Србије да мора да се тиме озбиљније позабави како би испунила демократске стандарде.

„У нашем друштву се прислушкује са разних страна, и од оних који су овлашћени, попут полиције, Безбедносно-информативне агенције и Војно-безбедносне агенције, али и од неких неовлашћених субјеката, попут политичких странака или тајкуна“, рекао је Милосављевић.

Он је навео да „произвођење афере“ указује на политички циљ, или да се оправдају слаби резултати у борби против корупције или да се обезбеди пуна политичка контрола над снагама безбедности, што је, како је рекао, такође лоша идеја.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg