Погинуло преко 20 у самоубилачком нападу на Курде у Сирији

Извор: Викиновости
Положај Хасаке у Сирији
Слика: TUBS.

20. март 2015.
Хасака/ Сирија (Beta-AFP) - Преко 20 људи настрадало је у петак у самоубилачком нападу на Курде на североистоку Сирије који су прослављали свој одмор, саопштила је сиријска невладина организација.

„Преко 20 људи убијено је када је бомбаш самоубица активирао експлозив на скупу у Хасакеу, уочи празника Норуза“, курдске Нове године, рекао је за Франс прес Рами Абдел Рахман, директор Сиријске опсерваторије за људска права. Он је додао да је десетине учесника скупа повређено у експлозији.

Државна телевизија је навела да су била два бомбашка напада на Курде у североисточном граду Хасакеу. Рахман је рекао да је још један бомбашки напад извршен на другом скупу такође у граду Хасакеу, али да у њему није било погинулих него само повређених људи.

Провинција Хасака је стратешки важна, јер се граничи са Ираком и Турском. Националне и курдске снаге деле контролу над градом Хасакеом, док екстремисти Исламске Државе контролишу неколико сектора истоимене провинције. Опсерваторија је навела да је један од напада извео бомбаш самоубица који припада групи Исламска Држава.

Главне курдске снаге у Сирији, Јединице за заштиту курдског народа, воде офанзиву против Исламске Државе у курдским областима у Сирији.

Опсерваторија је одвојено јавила да је у последња 24 часа 70 припадника сиријских владиних снага убијено у нападима екстремиста Исламске Државе у централном делу Сирије, у провинцијама Хомс и Хама.

Извор[уреди]