Повратак на стари Устав, Тимошенко ослобођена

Извор: Викиновости
Сукоби у Кијеву
Слика: A1.

21. фебруар 2014.
Кијев/ Украјина (Beta-AFP) - Украјински парламент у петак је суспендовао Устав и вратио на снагу устав из 2004. чиме су председничка овлашћења знатно ограничена, ослободио из затвора бившу премијерку Јулију Тимошенко, амнестирао ухапшене демонстранте и сменио министра полиције за којег се сматра да је наредио да се употреби сила над ученицима протеста.

Парламент Украјине одлучио је да се на снагу врати Устав из 2004. године којим су председничка овлашћења знатно ограничена, што је део споразума између власти и опозиције.

Украјинске власти су 2010. године промениле Устав како би председник државе Виктор Јанукович имао већа овлашћења. Иако Јанукович и даље има већину у парламенту, повратком старих одредби Устава његова овлашћења су значајно ограничена.

Врховна рада Укајине је сменила и министра унутрашњих послова Виталија Захарченка. У сукобима претходних неколико дана на улицама Кијева погинуло је око 80 људи, а присталице опозиције углавном сматрају да је за насилно деловање полиције крив Захарченко.

Парламент је одлучио да се из затвора ослободи бивша премијерка Јулија Тимошенко, која пресудом за злоупотребу службеног положаја издржава седмогодишњу казну затвора коју Запад сматра политичком.

Тимошенкова је једна од најжешћих противница Јануковича и њено ослобађања или пуштање на лечење у Немачку био је један од услова који је Европска унија поставила пред децембарско заседање да се наставе евроинтеграције Украјине.

Посланици су изгласали и амнестију за демонстранте који су оптужени за насиље у вишемесечним антивладиним протестима.

Извор[уреди]