Пређи на садржај

Повећана награда за убиство Руждија

Извор: Викиновости


16. септембар 2012.
Техеран/ Иран (Beta-AFP) - Иранска религиозна фондација која је још 1989. понудила награду за убиство писца Салмана Руждија, сада је после нереда изазваних филмом „Невиност муслимана“, повечала награду за погубљење аутора „Сатанских стихова“ на 3,3 милиона долара.

Ајатолах Хомеини наредио је 1989. године убиство Салмана Руждија, због његовог романа „Сатански стухови“ који је у делу муслиманског света оцењен као бласфемија.

„Награда је повећана на 3,3 млиона долара“, рекао је шеф фондације 15 Кордад, Хасан Санеи.

Према његовим речима, док год не буде извршена „историјска наредба“ ајатолаха Хомеинија, наставиће се напади, на ислам, чега је пример филм који, како је рекао „вређа пророка Мухамеда“.

Наредба ајатолаха Хомеинија изазвала је озбиљне проблеме у односима Лондона и Техерана, због чега се влада некадашњег иранског председника Мохамада Катамија 1998. године обавезала да неће учинити ништа како би тзв. „фатва“, због које је писац индијског порекла годинама у егзилу, била извршена.

Наследник Хомеинија, врховни духовни вођа Ирана, ајатолах Али Хаменеи је међутом у јануару 2005. године изјавио да је Ружди отпадник који може да некажњено буде убијен, а влада актуелног иранског председника Махмуда Ахмадинеџада је две године касније саопштила да је фатва и даље снази.

Извор

[уреди]