Побуњеник у председничку фотељу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу29. август 2005.


“Борити ћу се против свих идеологија које промовишу геноцид избацивања, да бих промовирао и бранио индивидуалне и колективне слободе и права свих особа и свих грађана”

Кампала, Уганда - Бивши побуњенички вођа Пијер Нкурунзиза (40) се у петак поднио заклетву као први демократски председник послије 1993. године у Бурундију, председоваће у петогодишњем мандату.

“Борити ћу се против свих идеологија које промовишу геноцид избацивања, да бих промовирао и бранио индивидуалне и колективне слободе и права свих особа и свих грађана”, рекао је у Кирундском језику, нацијоналном језику у Бурундију, у церемонији којој су присуствовали десетак високих званичника из других афричких држава.

Његова инаугурација у Буџумбури означава праву прекретницу у дванаестогодишњем цивилном рату који се водио између Хуту побуњеника и владе која је у оно време требала преузети власт. Његова инаугурација означава крај четверогодишњег транзицијског периода у којему је влада започела демократско владање.

Пијер се такође суочава са побуњеницима једне од невеликих Хуту побуњеничких група која себе назива Фронтом Националног Ослобођења, ова група није потписала мировни споразум са транзициском владом и није одавала никакав знак да је спремна да преда оружје до сада.

Угандски председник Јовери Мусавени је изјавио да је инаугурација бурундијског председника један показатељ да је Африка спремна да ријешава сама своје проблеме без утицаја спољашњих сила.

Мусавени је такође додао да није упознат ни са једним сталним рјешењем афричких проблема које је ријешила нека утицајна сила извана. Сви ови проблеми се лакше ријешавају од стране африканаца. Мусавени је дао ову изјаву када је био у посјети танзанском председнику, Бенџамину Мкапи.

Мусавени који је зачео и водио мировну резолуцију у Бурундију је изјавио да је задовољан изходом али да није изненађен како је сам процес вођен од стране Бурундијаца и осталих Африканаца.

Без извора Ова вест захтева измене да би одговарала правилима о писању чланака на Викиновостима. Недостаје навод извора вести.
Погледајте помоћ и информишите се о правилном писању чланака.