Пређи на садржај

Побољшана Википедијина апликација од сада доступна на Андроиду

Извор: Викиновости

29. јун 2014.
Србија -  (Викимедија Србије) - Ако волите Википедију и имате Андроид телефон, имамо изненађење за Вас! Пре неколико дана смо објавили модернију Википедијину апликацију за Андроид, која је доступна у Гугл плеј (Google Play) продавници.

Наша апликација је обновљена из темеља, што је чини најбржим начином за уживањем у Википедији на телефону. У првом плану, усредсредили смо се на омогућавање бољег доживљаја приликом прегледања и читања. Било да сте у потрази за одређеном чињеницом или желите да проведете цео дан у проучавању једне теме, наше опције Потрага и Преглед садржаја довешће Вас до потребне информације, брзо и лако. Апликација такође нуди могућност уређивања чланака, тако да можете помоћи у побољшању Википедије за милијарду читалаца широм света.

Које карактеристике су укључене?
 • Брзина – Наш нова апликација Вам омогућава да прегледате и уређујете Википедију брже него икада раније.
 • Уређивање – Можете да уређујете Википедију уз ову апликацију. Пријављени или не, хвала Вам за све ваше доприносе.
 • Недавне странице – Пружамо вам историју читања, тако да можете да прикачите онолико веза колико желите, без бојазни да ће се изгубити.
 • Сачуване странице – Можете да сачувате изабране странице за читање ван мреже и прегледате их чак и када немате интернет конекцију.
 • Дељење – Користите своје друштвене мреже да бисте поделили целокупно људско знање са својим пријатељима.
 • Језичка подршка – Апликација вам омогућава лако пребацивање Википедијиних чланака на било који језик.
 • Википедија Зеро – Удружили смо се са мобилним оператерима широм света ради обезбеђивања бесплатног коришћења Википедије мобилним корисницима у многим областима у развоју.
Ускоро
 • Ноћни режим – Примили смо велики број повратних информација од бета корисника; Једна од особина коју људи практикују је читање Википедије у тамнијим окружењима. Обрнута шема боја које нуди ноћни режим ће читање учинити много лакшим.
 • Дискусије – Странице за разговор су важан део Википедије, како за нове кориснике, тако и искусне уреднике. Биће уведене у апликацију.
 • Ово издање је само почетак! Још увек радимо напорно на стварању нових функција да бисмо апликацију учинили најбољим средством за читање и уређивање Википедије. Било да сте дугогодишњи корисник Википедије на Андроиду или је ова апликација потпуно нова за Вас, испробајте је и јавите нам шта мислите. Ово је само први корак; надамо се да ће ова апликација расти са нама, и радује нас што ће нам наша заједница помоћи у њеном развоју.

Помозите нам да побољшамо ову апликацију слањем поруке на нашу мејлинг листу, mobile-android-wikipedia@wikimedia.org или оставите коментар на овој страници.

Хвала!

Ден Гери

Сарадник продукционог менаџера, Мобилне апликације

Извор[уреди]


 • Са блога Викимедијине Задужбине: „Revamped Wikipedia app now available on Android“, аутор: Dan Garry, , Сарадник продукционог менаџера, Мобилне апликације, Задужбина Викимедија, превео: Мирослав Лоци, лектура: Миле Киш.
 • Напомена о ауторским правима: „Wikipedia Android app on Main Page.png“ аутора User:DGarry (WMF) , под CC-BY-SA 3.0 Unported, са Викимедијине мултимедијалне оставе