План рада Савета за безбедност

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

9. април 2010.
Крагујевац/ Србија

Савет за безбедност града Крагујевца на данашњој седници разматрао је и усвојио планове рада за текућу годину Радних група за заштиту школске омладине, превенцију болести зависности, насиља у породици и превенцију малолетничке делинквенције.

Посебна пажња биће посвећена коришћењу слободног времена младих, као и пројекту Заштита деце и омладине у Србији, који ће бити реализован са партнерима из Ређо Емилије, а односи се на отварање два нова клуба за младе у сеоским срединама у Влакчи и Поскурицама и једног Центра за младе у граду. Што се тиче превенције болести зависности према речима др Зденке Караклајић ове године посебна пажња биће поклоњена едукацији родитеља и основцима, односно ученицима од шестог до осмог разреда. Сузбијање насиља у породици, речено је, захтева у овој години озбиљну медијску кампању која би се односила на препознавање те појаве и социјалну интеграцију тих особа.

Имајући у виду да се велики број грађана обратио са захтевом да се појача безбедност ученика у саобраћају, тражећи постављање семафора или лежећих полицајаца на најпрометнијим улицама до школа, полицијска управа урадиће снимање на терену. У прва три месеца 2010. године стање безбедности у Крагујевцу је готово исто као и у претходној години. Није било кривичних дела са најтежим последицама, нити кривичних дела која би изазвала неко веће узнемирење јавности - рекао је том приликом начелник Полицијске управе Иван Ђоровић. Можемо да будемо више него задовољни општим стањем безбедности ако се има у виду да су прекршаји из области јавног реда и мира смањени за 20 посто, а број саобраћајних незгода захваљујући примени новог закона мањи је за 52 процента.

Начелник Полицијске управе предложио је Савету за безбедност да се на следећој седници размотри питање радног времена локала у граду јер је начин на који је та област регулисана у овом тренутку незадовољавајућа. Полиција је суочена са сталним незадовољством и негодовањем грађана који се жале да немају миран сан због ноћног живота који се одвија у граду од поноћи до јутра. Тај проблем не може, рекао је Ђоровић да решава само полиција.

Истовремено, начелник Полицијске управе обавестио је чланове Савета за безбедност да запослени улажу велике напоре на издавању нових путних исправа и да сви они који немају захтев хитности добијају биометријски пасош за три месеца. У хитним случајевима пасош се издаје у року од најдуже седам дана. Због сезоне екскурзија радници Полицијске управе раде у две смене, викедном, па чак и у дане празника, тако да нема ученика који није добио путну исправу. Истовремено, на преузимање месецима чека 2000 нових пасоша.

Извор[уреди]