Планом УН се не угрожава суверенитет Косова

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуПомоћник државног секретара за Европу и Евроазију Данијел Фрид

Вашингтон / САД (Глас Америке) Помоћник државног секретара за Европу и Евроазију Данијел Фрид поздравио је усвајање извјештаја генералног секретара Уједињених нација у Саету безбедности.

Задовољни смо што извештај омогућује напредак у распоређивању ЕУЛЕКС-а на миран начин и на целој територији Косова. Процес је био тежак, али је то било исправно урадити.

Мислим да се њиме ојачава суверенитет, јер ће ЕУЛЕКС бити распоређен широм земље. То ће такође значити да етничке заједнице на Косову, нарочито Срби, могу да буду сигурне да ће бити успостављена владавина права у складу са европским стандардима и Европа ће бити присутна. Није реч о подјели Косова већ се омогућује једној земљи да напредује.

Помоћник државног секретара навео је да верује да ће рапоређивање ЕУЛЕКС-а бити окочано до пролећа, истичући да европска мисија мора да координише своје потезе са локалним властима и владом у Приштини, за коју сматра да ће бити конструктивна и поред противљења плану од шест тачака.

Мислим да ће косовске власти бити практичне у вези са овим питањем зашто што план од 6 тачака није толико лош колико мисле да јесте. Али, с обзиром на то да су га одбацили, то морамо поштовати јер је у питању њјихова земља.

Фрид каже да се не може говорити ни о дипломатској победи Београда, ниит очувању територијалног интегритета Србије.

То није тачно, без обзира колико пута то Србија изговори. Косово је независна држава и то је неповратно. Србија има будућност у Европи и заслужује је. Србија никада није желела да буде у изолацији - желела је да буде европска земља и има ту шансу. Да би је остварила мора да сарађује са ЕУЛЕКС-ом и Европом и надам се са Сједињеним Државама. И да нађе пут до Европе.

Фрид верује да ће будућа админситарција заступати исти став према региону западног Балкана.

Познати су ми ставови људи у спољнополитичком тиму новоизабраног председника Барака Обаме. Реч је о људима који добро познају политику у вези са Балканом, зато што се сећају 1999. Мислим да се политикка неће мењати. Чињеница је да се Бушова администрација консултовала са многим демократама, док смо одлучивали, јер смо хели да се постигне двостраначко решење и то се догодило. Мислим да ће Сједињене Државе бити активне, да ће наставити да буду кључан играч, али неће радити саме већ у сарадњи са Европом.

Помоћник државног секретара није сигуран да ли ће остати на том положају у новој админситрацији, подсећајући да је служио за време мандата и републиканског и демократског председника.

Извор[уреди]