Пређи на садржај

Питање севера Косова решити на високом нивоу

Извор: Викиновости


11. март 2012.
Београд/ Србија (Бета) - Посредник ЕУ у дијалогу Београда и Приштине Роберт Купер изјавио је да питање севера Косова треба да буде решено на високом нивоу.

„Не знам да ли ће бити речи о северу Косова у овом дијалогу, али сматрам да ћемо морати да се ускоро суочимо с тим проблемом. Као што сам рекао, све што смо урадили на неки је начин везано за политику, али север Косова је кудикамо више политичко питање, које се не може решавати као остала. Међутим, не знам на који начин ће то бити урађено“, казао је Купер Радију Слободна Европа.

Према његовим речима, ако Србија распише изборе и на Косову, то неће водити доброј атмосфери за постизање нових споразума.

Купер је истакао да је, без обзира на дијаметрално супротне разлике две стране око статуса Косова, у последњих годину дана колико трају преговори, постигнуто седам споразума који ће олакшати живот грађана и допринети побољшању регионалне сарадње.

Према његовим речима, нова рунда разговора се може очекивати након избора у Србији, а телекомуникације и енергетика биће међу кључним питањима, од чега зависи и "зелено светло" Београду за почетак преговора о чланству у ЕУ.

Извор

[уреди]