Пејлин и званично више није гувернер Аљаске

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуPalin1crop.JPG

29. јул 2009.

Џуно / Аљаска / САД (Глас Америке) Сара Пејлин, која је на прошлогодишњим председничким изборима била потпредседнички кандидат Републиканске странке, и званично је синоћ поднела оставку на дужност гувернерке Аљаске, годину и по дана пре истека мандата. Пејлин је међутим поновила да њена оставка не значи да се припрема за трку за Белу кућу, 2012. године.

Врелог недељног поподнева, Сара Пејлин је својим присталицама рекла да још постоје они који не желе да схвате, иако је врло очигледно, да је своју одлуку да напусти позицију донела да би отворила нове перспективе за Аљаску. Последњи говор Саре Пејлин у функцији гувернера, на моменте је звучао као предизборна кампања.

“Ова одлука ће ми омогућити да се још жустрије борим за вас и за оно што је праведно и истинито. Када сам положила заклетву за гувернера обећала сам да ћу постојано и упорно бранити интересе ове предивне државе као што гризли брани своју младунчад”, рекла је сада већ бивша гувернерка Аљаске.

У говору суграђанима Аљаске поручила је и да је њихова држава кључна за решење националних енергетских проблема, а онда се љутито осврнула на медије.

“Како би било да у част америчких војника престанете да измишљате приче. И још нешто за медије – наш нови гувернер такође има веома фину породицу. Држите се подаље од његове деце”.

Пејлин напушта положај годину и по дана пре истека мандата и са растућом свотом новца у њеном комитету за политичку акцију, под називом Сара-Пек, који је снажнији за милион долара од објављивања одлуке Саре Пејлин да ће поднети оставку.

“Она ће почети са агитовањем за кандидате не само ове године, него и убудуће”, каже њена саветница, Мег Стејплтон, док аналитичар Републиканске странке Френк Донатели истиче:

“Она је друга по популарности на изборима 2012. према већини истраживања, што значи да ће и убудуће бити важан фактор”.

После опроштајног говора Саре Пејлин уследио је велики пикник на којем је бивша гувернерка служила виршле са роштиља и покушавала да избегне новинаре. Пред крај дана предала је дужност свом наследнику, мало познатом Шону Парнелу и напустила пикиник у пратњи своје породице.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg