Петковић: Србија једина у Европи с растом броја страних туриста

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу27. јул 2009.

Београд / Србија (Бета) Србија је једина земља у Европи која бележи пораст броја долазака страних туриста, изјавио је државни секретар за туризам у Министарству економије Горан Петковић.

Повећање доласка страних туриста за 4 одсто у односу на исти период прошле године „изванредан је показатељ“ саопштава министар. Он додаје да је Србија једина успела да одржи и број ноћења страних туриста на прошлогодишњем нивоу.

Све друге земље у региону бележе пад од око четири одсто, као што је Аустрија, па чак и преко 20 одсто, као што су друге земље, на пример Чешка.

—Горан Петковић

Петковић: Србија једина у Европи с растом броја страних туриста| Ту још нису укључени резултати Универзијаде и Егзита и кад обухватимо ове манифестације имаћемо прецизније податке Петковић: Србија једина у Европи с растом броја страних туриста

—министар Петковић

Према његовој оцени, када је реч о домаћим туристима у Србији, резултат није тако добар и бележи пад посета од 13 одсто, али је то ипак боље него у другим земљама.

Наставићемо активности које смо почели са Туристицком организацијом Србије, а то је интензивна маркетишка кампања у земљама у окружењу

—Горан Петковић

Циљ је, како је рекао, да ове године туристички промет буде на нивоу прошлогодишњег, када је Србију посетило 2,2 милиона гостију. Петковић је навео да је у првих пет месеци девизни прилив био 200 милиона долара, што је за 13 одсто мање него у истом периоду прошле године, међутим то је износ без урачунатих зарада са Егзита и Универзијаде.

Петковић је рекао да је циљ да се постигну резултати од прошле године када је Србију посетило 2,2 милиона иностраних туриста. Такође је подсетио да је Влада Србије почела да одобрава субвенционисане кредите за путовања по Србији, на 12 рата уз годишњу каматну стопу од 4,5 одсто, како би помогла да се попуне домаћи туристички капацитети.

Према његовим речима, брошура 52 викенда у Србији преведена је на румунски и мађарски и ради се кампања на тим тржиштима, а циљ је да се ојача регионално кретање туриста.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg