Пети дан протеста у Авганистану

Извор: Викиновости


25. фебруар 2012.
Кабул-  (Beta-AFP) - Хиљаде Авганистанаца протестују већ пети дан у четири авганистанске провинције због недавног спаљивања примерака Курана у највећој америчкој бази у тој земљи у Баграму, саопштила је у суботу полиција.

Инциденти су пријављени у Михтарламу, главном граду провинције Лагман, на североистоку земље. У пуцњави која се догодила у том граду, рањено је 15 демонстраната и они су пребачени у болницу, сазнаје се из полицијских извора.

Према речима очевидаца, око 2.000 људи окупило се у центру Михтарлама протестујући због спаљивања примерака Курана. Део демонстраната почео је да баца каменице на зграду гувернера провинције, па су снаге безбедности отвориле ватру на њих.

Протести у осталим градовима протичу за сада мирно, а демонстранти се окупљају у провинцијама Логар и Нангархар на истоку, у Сари Пулу, Каписи, Парвану, Кунару и Нуристану, рекао је портпарол министарства унутрашњих послова.

У нередима који су пратили протесте у протекла четири дана погинуло је 24 људи, док их је на десетине рањено.

У ноћи између понедељка и уторка у највећој америчкој бази у Авганистану, у Баграму, удаљеној 60-ак километара од Кабула, надлежни су одузели примерке Курана од затвореника у тој бази и спалили их. Како тврде надлежни, затвореници су користили странице Курана да се дописују међу собом.

У међувремену, амерички председник Барак Обама је пре два дана упутио „најискреније извињење“ авганистанском народу због те „грешке“ која је учињена из „незнања и непажње“.

Извор[уреди]