Пастор: Нећемо гласати за ако остане спорна реченица

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

27. април 2013.
Нови Сад/ Србија (Beta) - Председник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор изјавио је да та странка неће подржати Предлог декларације о заштити уставних и законских права Војводине, ако у њој остане спорна реченица која говори о томе да је Војводина део Србије јер су грађани покрајине тако одлучили.

„Неприхватљив није онај део који се односи на то да је Војводина део Србије, него део формулације који говори о томе да су тако одлучили грађани Војводине. Када је та одлука донета, 1919. године, Мађари и Немци, као губитници Првог светског рата, у њој нису могли да учествују. Били су искључени из тог процеса“, рекао је Пастор за новосадски Мађар со.

Пастор, који је и преседник Скупштине Војводине, додао је да проблеми с поштовањем уставних и законских права Војводине нису почели прошле године, већ трају од 2007, па је покрајина од тада остала ускраћена за око 70 милијарди динара средстава за капиталне инвестиције.

Пастор је изразио сумњу да је расправа о Предлогу декларације заправо борба између две највеће партије, Демократске странке и Српске напредне странке, а не борба за аутономију Војводине.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg