Пређи на садржај

Пар непар у Њујорку због Сенди и нортистера

Извор: Викиновости


10. новембар 2012.
Њујорк/ САД (VOA) - Гувернер Мајкл Блумбер увео ванредно стање са снабдевањем горива због тога што само четвртина пумпи у граду ради.

Редови за бензин у Њујорку
Слика: Jim.henderson.

Становници источне обале САД, који се још нису опоравили од суперолује Сенди, сада су суочени и са снегом, који је на ионако тешко погођена подручја нанео такозвани „нортистер“ (источни северац). У деловима Конектиката и Њу Џерзија пало је више од 30 cm снега, док је у Њујорку од јуче на снази ванредно стање што се тиче снабдевања бензином, такозвани систем „пар-непар“.

Нова олуја донела је са собом јак ветар и влажан, тежак снег који је прекрио градове и места у којима се људи и даље опорављају од налета урагана Сенди. И поново су наступили хладноћа и мрак.

У Њујорку и Њу Џерсију, 60 хиљада људи који су тек добили струју после суперолује „Сенди“, поново су остали без ње.

„Ово нас вероватно враћа назад за један дан, мислио сам да ће сви добити струју до четвртка увече, или петка ујутро, а сада ће то бити субота увече, или недеља пре подне“, рекао је гувернер Њу Џерсија Крис Кристи.

Због „нортистера“ је отказано најмање 1.700 летова, док је њујоршка полиција била принуђена да затвори централну градску станицу Пенсилванија због превеликог броја путника

„Желим да идем кући, изгледа да нас мајка природа не воли“, рекао је један од тих путника.

Становници области које леже на нижој надморској висини у Њу Џерсију поново су били принуђени да се евакуишу, а олуја је чак приморала и припаднике Федералне агенције за ванредне ситуације и Црвеног крста да оду са Стетен Ајленда.

У међувремену, градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг наредио је рационисање куповине бензина због несташице проузроковане чињеницом да је само четвртина пумпи у граду – отворена.

Према добро познатом моделу, возачима је - у зависности од тога да ли им се регистарске таблице завршавају на паран или непаран број - дозвољно да купују само сваког другог дана. Изузети су таксији, возила хитне помоћи и аутобуси. Сличан систем уведен је у Њу Џерсију још прошле суботе, али неки Њујорчани сумњају у његову ефикасност.

„Мислио сам да ће помоћи, али видим возила са парним бројевима како чекају ред и пролазе, тако да нисам баш сигуран. Тамо је и полиција, али не желим да их дозивам, али ако је то правило, а полиција га не спроводи, не видим колико нам то значи. Опет сам прилично дуго чекао ред“, каже Брајан, док Марија Перес додаје:

„Мислим да би требало да ујутру буду непарни, а увече парни бројеви. Не би требало да буде цео дан парни или непарни, већ сваког дана пола једни пола други“.

A са несташицама и дугим редовима, како то обично бива – долазе размирице, свађе и обрачуни песницама.

„Прва туча се догодила тамо, било је као Роки 7“, причао је новинарима Виктор Вергара.

Извор

[уреди]