Партнерство за мир

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

29. март 2010.
Крагујевац/ Србија

Земље чланице програма Партнерство за мир.
██ Тренутне чланице Партнерства за мир ██ Чланице које су напустиле Партнерство за мир ██ Земље чланице Партнерства које су приступиле НАТО 1999. ██ Земље чланице Партнерства које су приступиле НАТО 2004.

Трибине које организује Атлантски савет Србије у сарадњи са Амбасадом САД и НАТО Одељењем за односе са јавношћу, о програму Партнерство за мир изузетно су значајне у овом тренутку - рекао је на пријему који је за учеснике трибине организовао градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, са сарадницима.

Пожелевши добродошлицу, градоначелник Стевановић је рекао да информације о тој теми до детаља треба да буду доступне свим грађанима. Веома је важно да знамо шта добијамо, шта су могућности, шта други имају, а шта ми можемо да добијемо као и шта су наше перспективе. Тиме ћемо омогућити нашим суграђанима да владају свим информацијама до детаља и када буду одлучивали о себи, донесу исправну одлуку. Чињеница је да све информације нису дошле до јавности, као и то да се пласирају информације које нису тачне.

Циљ овог пројекта који је радно назван Владај информацијом да би владао својом будућношћу - ти се питаш, твој глас је битан - рекла је Тијана Андрић извршни директор Атлантског савета Србије је да појасни који су практични, а који политички облици сарадње наше земље у оквиру Програма, да чујемо из прве руке каква су искуства других земаља и које су предности интензивније сарадње без чијих одговора не можемо имати реалан суд. Циљ је да успоставимо двосмерну комуникацију и отворимо могућност да грађани у непосредном разговору разреше све дилеме које по том питању имају. Партнерство за мир је програм практичне билатералне сарадње између НАТО у целини и појединачних држава које у њему учествују. Основни циљ је унапређење реформе, професионализација и модернизација система одбране, изградња међусобног поверења и увећања способности партнерских држава за очување мира и безбедности на добровољној, флексибилној и транспарентној основи.

Поздрављајући присутне госте, међу којима су били Јан Влковски представник Амбасаде Републике Чешке као контакт поинт амбасаде између Србије и НАТО, затим, пуковник Франтишек Мицхалик представник Амбасаде Словачке, капетан бојног брода Петар Бошковић и други, председник Скупштине града Саша Миленић је нагласио да је Крагујевац предњачио и наставио да и данас предњачи у свему. Лидерска улога нас обавезује на војно и безбедоносно међународно повезивање и грађење комуникативног простора. Наш витални национални интерес је да се трајно успоставе мир и стабилност у региону и да се на тај начин створе услови за економски опоравак земље. Једини начин за то јесте упоран рад на укључивању у евроатлантску зајединицу, а организација такве трибине је скроман допринос томе.

Извор[уреди]