Парастос и комеморација Србима страдалим у акцији Олуја

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу4. август 2009.

Београд / Србија (Глас Америке) - У Хрватској се данас обележава и слави државни празник Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља. У Београду, служен је парастос и одржана је комеморација Србима страдалим у акцији Олуја, која је започела на данашњи дан пре 14 година. Као симболички гест, избегли Срби из Хрватске окачили су кључеве својих станова у које не могу да се врате.

Данас је, на 14. годишњицу акције Олуја, у београдској цркви светог Марка служен парастос и одржана комеморација погинулима и несталима у акцији хрватске војске. За свега неколико дана, колико је трајала Олуја, из Крајине је протерано више од 250.000 Срба, око 2.000 је убијено, а 2.230 особа српске националности се и даље воде као нестале.

Представници Срба из Крајине су на комеморативном скупу затражили да се реши питање несталих Срба и да се казне одговорни за злочине у акцији Олуја:

„За крајишке Србе Олуја је катастрофа. Зато што су као народ нестали за само четири дана са подручја на којима су живели неколико векова. Данашњи дан је прилика да подсетимо хрватску власт и јавност, као и међународну заједницу да избеглице из Хрватске имају бројне проблеме, од којих се велики део још не решава“, рекао је председник Коалиције избегличних удружења у Србији, Миодраг Линта.

Парастос је служио Епископ банатски Никанор, а осим потпредседника Владе задужен за избеглице Јована Кркобабића, комесара за избеглице Владимира Цуцића и члан Крунског савета Драгомира Ацовић, скупу је присуствовао и председник Србије Борис Тадић, који је поручио да су повратак избеглих, проблеми у вези са повраћајем имовине Срба у Хрватској, као и процес ексхумације и идентификације жртава, питања која се морају решавати у оквиру побољшања свеукупних односа Србије и Хрватске

Извори[уреди]

Bookmark-new.svg