Панчево: Нису утврђени узроци загађења

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. новембар 2011.
Панчево/ Србија ((Beta) - Узроци најновијег загађења у Панчеву нису утврђени на данашњем састанку градоначелнице Весне Мартиновић са директорима петрохемијских фабрика, па ће бити сачекан извештај републичке инспекције за заштиту животне средине која спроводи ванредни надзор рада постројења.

Апарати панчевачког Завода за јавно здравље су од поноћи до три сата ујутру измерили незапамћене концентрације бензена које су се кретале између 400 и чак 1.000 микрограма по метру кубном ваздуха.

Границе нормалних вредности знатно су надмашивала и присуства прашкастих материја чији су пикови на појединим мерним местима достизали од 500 до 750 микрограма, и азотних оксида којих је било око 300 микрограма по метру кубном ваздуха.

Представници Азотаре и Петрохемије саопштили су да због лоше метеоролошке ситуације њихови погони у уторак или нису радили, или им је рад сведен на минимум.

У Рафинерији нафте Панчево су јуче током дана смањиване и обустављане испоруке деривата како је расло загађење, да би свака активност престала у 22 часа, изјавио је директор Миодраг Богојевић.

Додао је да рафинеријски погони раде на минимуму, као и да је обустављена прерада отпадних вода из њих како би било спречено додатно загађење.

„Ове мере спроводимо упркос притиску тржишта за испоруку деривата. Јутрос смо вратили 70 цистерни с капије, па се надам да овакво време неће потрајати јер би то могло угрозити снабдевање пумпи и индустрије“, рекао је Богојевић.

Мере које је индустрија спровела нису довољне, јер је требало да их предузму још у понедељак када су од метеоролога добили прогнозу из које се види да ће временске прилике бити врло неповољне, па је требало тада да смање или зауставе своје активности, рекла је Милица Сарић-Танасковић лекарка Завода за јавно здравље.

Она је апеловала на Панчевце да и наредних дана прате извештаје о загађењу и не излазе из кућа када оно постане повећано.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg