Пакистан покренуо дуго очекивану офанзиву у Јужном Вазиристану

Извор: Викиновости19. октобар 2009.

Део ваздушних снага Пакистана

Београд/ Пакистан (VOA News) Пакистанска војска, уз подршку својих борбених авиона и хеликоптера, започела је дуго очекивану копнену офанзиву против Талибана у Јужном Вазиристану, племенској области дуж границе са Авганистаном.

Представник пакистанске војске, генерал-мајор Атар Абас, потврдио је да је операција у току. Војници су ушли у упориште побуњеника из три смера, са око 30 хиљада војника, који ће се борити против, како се процењује, 10 хиљада екстремиста. Мете борбених авиона и ратних хеликоптера су, како се наводи, ектремисти у тој области. Бар четири војника су убијена у сукобима, док је један погинуо у експлозији бомбе постављене поред пута.

Пакистанска офанзива у Јужном Вазиристану уследила је после низа екстремистичких напада у којима је, у последње две недеље, погинуло преко 175 људи. Влада је за насиље окривила пакистанске Талибане, стациониране у Јужном Вазиристану. Агенција Уједињених нација за избеглице извештава да, због копнене офанзиве, хиљаде људи беже из Јужног Вазиристана.

Извор[уреди]