Откривен мозаик анђела у Аја Софији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуСерафим у Аја Софији са металном маском на месту лица

24. јул 2009.
Цариград - (Hurriyet) У цариградском музеју Аја Софија, откривен је један он шест мозаика серафима које су прекречени након отоманског заузећа града и њеног претварања у џамију 1453. године.

Мозаици анђела серафима у централној куполи потичу из XIV века и имају димензије 1,5 са 1 метар. Мозаик се налазио испод металне маске, смештене у средишту фигура серафима, и неколико слојева малтера.

Мозаици су последњи пут били откривени током реконструкције тадашње џамије, коју су у периоду од 1847. до 1849. године радили Швајцарци, браћа Фосати. По наредби тадашњег султана Абдул Меџида I, они су уклонили малтер, рестарурали мозаике и поново их прекрили. Документација коју су тада водили сматра се главним извором података о мозаицима који нису потрајали до данашњих дана.

Аја Софију је подигао византијски цар Јустинијан I у периоду од 532. до 537. године. Османлије су је, након заузећа града 1453. године, претвориле у џамију, а њене мозаике су прекрили слојем малтера. Након пропасти Отоманске империје и стварања Турске републике, Аја Софија је 1934. године претворена у музеј.

Извор[уреди]