Ослобођене новинарке поново у Сједињеним Државама

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуАмеричка администрација, председнички грб

6. август 2009.

Калифорнија/САД (Глас Америке) Две америчке новинарке, које су готово пет месеци провеле у севернокорејском затвору, вратиле су се данас у Сједињене Државе након што је бивши председник Бил Клинтон јуче издејствовао њихово помиловање. Амерички председник Барак Обама захвалио је Клинтону и бившем потпредседнику Алу Гору на акцији ослобађања Лоре Линг и Јуне Ли, чији је повратак кући поздравио и генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун.

Приватни авион, у коме су су налазиле репортерке телевизије “Карент” и бивши председник Бил Клинтон, слетео је у зору на аеродром у Бурбенку, Калифорнији. Лора Линг, Јуна Ли и Клинтон, који је издејствовао њихово помиловање, дочекани су уз сузе и аплауз окупљених. “Пре тридесет сати страховале смо да ћемо сваког тренутка бити послате у камп за принудни рад. Затим смо”, каже Линг, “одведене на другу локацију”:

Викицитати „“Када смо ушле, виделе смо председника Била Клинтона. Било смо шокиране, али смо одмах знале да се ноћна мора приближава крају и сада смо кући, слободне. Јуна и ја желимо да изразимо најдубљу захвалност председнику Клинтону и његовом дивном тиму”.“
({{{2}}})

Бивши потпредседник Ал Гор, сувласник телевизије за коју су новинарке радиле, захвалио је Државном секретаријату на помоћи при њиховом ослобађању.

Викицитати „"Желимо да се захвалимо председнику Билу Клинтону због предузимања ове мисије и њеног вештог извршења, као и свим члановима његовог тима који су имали кључне улоге. Такође желимо да захвалимо председнику Обами који је, уз велики број чланова своје админстрације, био укључен у ову хуманитарну акцију“.“
({{{2}}})

Лора и Јуна, које су биле осуђене на 12 година принудног рада због илегалног уласка на сјевернокорејску територију, помиловане су након ненајављеног сусрета бившег америчког предсједника са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Илом. Бијела кућа саопштила је да је реч о приватној мисији, изразивши данас задовољство због њеног успешног окончања.

Предсједник Барак Обама захвалио се Клинтону и Гору на акцији ослобађања америчких новинарки.

Викицитати „“Поновни сусрет који смо сви видели на телевизији, разлог је за радост не само породица, већ и целе земље. Желим да захвалим председнику Билу Клинтону, с којим сам имао прилику да разговарам, на изузетном хуманитарном напору који је резултирао ослобађањем двије новинарке. Желим такође да се захвалим потпредседнику Алу Гору, који је неуморно радио на постизању позитивног исхода. Сви Американци требало би такође да буду захвални и председнику Клинтону и потпредседнику Гору на њиховом изузетном напору”, казао је председник Барак Обама.“
({{{2}}})

Званичници у Вашингтону саопштили су да Пјонгјангу није обећана никаква награда за ослобађање америчких новинарки, док је државна секретарка Хилари Клинтон, током посјете Кенији, демантовала и наводе да се њен супруг извинио Киму због инцидента.

Викицитати „“То се није догодило. Желим да истакнем да смо радили напорно на ослобађању две новинарке. То смо међутим увек сматрали одвојеним питањем од наших напора да подстакнемо Севернокореанце да се врате шестространим разговорима и да раде на потпуној, доказаној денуклеаризацији Корејског полуострва.”“
({{{2}}})

Бивши амерички председник ће како је најављено из администрације, о својој посети Сјеверној Кореји брифовати национални безбедносни тим председника Обаме.

Извор[уреди]