Пређи на садржај

Организовани криминал мрља за рад Еулекса

Извор: Викиновости


25. јануар 2012.
Брисел-  (Beta) - Чињеница да на Косову нико од главних осумњичених за организовани криминал није оптужен баца сенку на рад Еулекса, а због тога и посланици Европског парламента упућују критике тој мисији, пише у среду портал ЕУобзервер (www.euobserver.com).

Ни четири године од доласка највеће полицијске мисије ЕУ на Косову нису подигнуте оптужнице против главних осумњичених за организовани криминал, што покреће питања у вези са њеним радом и интегритетом косовских лидера, наводи се у тексту.

У нацрту извештаја Европског парламента који је усвојио Спољополитички одбор, како преноси Еуобзервер, Еулекс се позива да „појача напоре“ на северу Косова и рад на сузбијању организованог криминала.

У извештају се, такође, критикују чланице ЕУ, уз оцену да оклевају да пошаљу своје најбоље судије на Косово. Од Француске, Италије и Румуније се тражи да поново размотре одлуку о повлачењу својих полицијских јединица које су специјализоване за сузбијање нереда.

Еуобзервер наводи да се очекује да Еулекс, пошто ЕУ доврши процену његовог рада у наредних неколико недеља, смањи број припадника како би косовски службеници могли да преузму свакодневне дужности.

Еулекс је задовољан својим радом и сматра да је у обуци полиције и царине био посебно успешан, пише тај портал. Портпарол Еулекса у Приштини Николас Хотон рекао је за Еуобзервер да је остварио „јасне резултате“ у борби против криминала.

Аутор извештаја аустријска посланица из редова Зелених Улрике Луначек је критиковала рад Еулекса на свом сајту, наводећи да је та мисија морала брже да делује и да би слика о то мисији била боља на Косову да су већ подигнуте оптужнице против особа на високим положајима због корупције.

Извор[уреди]