Олуја Сенди однела 39 живота, штета десетине милијарди

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. октобар 2012.
САД -  (Beta-AP) - Број жртава урагана Сенди на источној обали САД порастао је у уторак на 39, а милиони људи су морали да се помире са чињеницом да ће можда и данима остати без елекричне енергије и јавног превозе.

Ефекти олује Сенди 30. октобра
Слика: Metropolitan Transportation Authority of the State of New York.

Олуја која је на територију САД стигла у понедељак увече, прекинула је струју за 8,2 милиона потрошача на источној обали и чак зауставила и председничку кампању свега недељу дана пре избора.

Према проценама прогностичке фирме ИХС Глобал инсајтс, суперолуја ће за собом оставити материјалну штету од 20 милијарди долара и додатних 10 до 30 милијарди у нематеријалној штети, попут пропуштеног пословања.

Стручњаци ипак сматрају да штета коју су претрпели Њујорк и други делови источне обале дугорочно неће угрозити економију САД. Економисти верују да ће благо успоравање привреде у наредним недељама бити надокнађено кроз радове на обнови и поправци, што ће допринети расту.

Подручје погођено олујом ствара око 10 одсто привредног дохотка САД.

Три велика њујоршка аеродрома затворена су пошто је суперолуја синоћ погодила источну обалу САД, а у Америци и свету авиокомпаније су отказале око 15.000 летова. На источној обали рад је обуставило 70 одсто рафинерија, а њујоршки метро претрпео је највећу штету у својој 108 година старој историји.

У Њујорку је затворена већина великих мостова и тунела, као и школе и позоришта на Бродвеју.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg