Око 3.000 људи и даље затрпано под рушевинама у Индонезији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу4. октобар 2009.

Индонезија
Епицентар земљотреса, локација Паданга

Паданг/ Индонезија(Beta, Naslovi.net) - Индонежанске власти саопштиле су данас да се око 3.000 људи и даље налазе испод рушевина зграда на острву Западна Суматра, које је пре два дана било епицентар разорног земљотреса јачине 7,6 степени по Рихтеру.

Спасилачке екипе настављају потрагу за преживелима у граду Паданг, који је најтеже погођен земљотресом.

Према последњим подацима индонежанских власти, у земљотресу је погинуло 715 људи, а хоспитализовано је око 2.400 лица. Страхује се међутим, да је број жртава знатно већи. Према подацима УН, погинуло је 1.100 особа. Неки од преживелих још нису добили неопходну хуманитарну помоћ, а проблем представља и то што је у земљотресу срушено неколико стотина до неколико хиљада стамбаних објеката, па велики број преживелих нема где да се смести.

Власти у Индонезији наводе да, поред недостатка хране, немају ни довољно тешких машина које су неопходне за чишћење рушевина. Локално становништво је због тога принуђено да често рукама чисти рушевине и извлачи преживеле. У Падангу, престоници Западне Суматре, живи око 900.000 људи.

Извештачи АП са терена наводе да су у руралној области око тог града, где живи још око 370.000 људи, срушене готово све зграде. Бела кућа је данас саопштила да је амерички председник Барак Обама телефоном изразио саучешће индонежанском колеги Сусилоу Бамбангу Јудхојоноу и понудио му помоћ.

Обама и Јудхојоно састаће се на Азијском самиту у Сингапуру који се одржава у новембру

Извор[уреди]