Од фолк музике до рока, Боб Дилан се увек држао сопственог стила

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


25. јун 2008.

Боб Дилан из новембра 1963.

Вашингтон/ САД Кантаутор Боб Дилан наступа већ више од 40 година. 67-годишњи музичар и његов бенд тренутно су на турнеји по Европи. Његову биографију карактеришу бројне објашњене и необјашњене контроверзе, а посебно је интересантна његова каријера након 1965. године.

Година 1965. је била прекретница – година кад је Дилан прешао на електричну гитару. То је разгневило многе љубитеље његове фолк музике, али је стекао обожаваоце међу љубитељима рокнерола.

Нумера Лике а Роллинг Стоне појавила се на његовом шестом албуму „Highway 61 Revisited“, а тај сингл је стигао на друго место Билборд листе у јулу 1965. Албум је објављен дошао у време кад је Дилан експериметнисао са различитим врстама музике. Обухватио је и нумере под утицајем блуза и рока.

Боб Дилан је у то време сарађивао са изванредним музичарима, укључујући чувеног блуз гитаристу Мајка Блумфилда, а те 1965. године такође се оженио Саром Лаундс.

Међутим, бројни наступи на међународној сцени и интензивна свирка узели су данак - онда се у јулу 1966. десило нешто што је - како је изгледало - променило све. Дилан се неколико месеци склонио из јавног живота. Рекао је да му је потребно време да се опорави од повреда које је задобио у мотоциклистичкој несрећи крај свог дома у Вудстоку у држави Њујорк. Па ипак догађаји из тог доба су дали су многима материјал за разне дебате и нагађања. Неколико година Дилан није снимао албуме онако често као раније. И не само то. Почео је да пише песме које су имале призвук кантрија. 1969. он је објавио албум Nashville Skyline, са великим хитом „Lay Lady Lay“.

Млади Боб Дилан је уз моћ и поезију своје фолк музике, често био назван гласом своје генерације. Па ипак он се није појавио на најпознатијем музичком фестивалу своје генерације - Вудстоку.

Почетком седамдесетих Боб Дилан је наставио да експериментише са својим звуком. Радио је са бројним музичарима. 1975. у Минеаполису снимио је албум «Blood on the Tracks», који многи сматрају његовим најбољим и на којем је нумера „Shelter from the Storm“. Године 1976. Боб Дилан је објавио хит албум „Desire“, који је убрзо постао број један на топ листама.

Годину раније Дилан је кренуо на турнеју са новом групом музичара. Турнеја под називом Роллинг Тхуднер Ревуе окупила је извођаче попут Џоан Баез и Ремблин Џек Елиота, Џони Мичел, Арло Гатрија, иначе сина Вудија Гатрија, који је имао далеко највећи музички утицај на рану каријеру Боба Дилана.

Године 1979. Боб Дилан је саопштио да је постао Новорођени Хришћанин, мада је рођен као Јевреј. Новој вероисповести је посветио три албума и освојио Греми награду за најбољи рок вокал перформанс, „Gotta Serve Somebody“.

Године 2006., као 65-огодишњак Боб Дилан се поново нашао на крову музичког света. Његова плоча Модерн Тимес досепала је на врх топ листе.

Овај невероватни музичар и даље наступа и одржава око 100 концерата сваке године.


Извор[уреди]